Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Vězni pomáhají s odstraňováním škod po záplavách. Na Jesenicku se jich zapojilo již sedm stovek

Do likvidací škod po nedávných povodních na Jesenicku se zapojilo již na sedm stovek vězňů ze čtyř věznic na Moravě. Pomáhali s naplňováním pytlů pískem, nyní pracují na úklidu a odstraňování podlah, kamení, stromů či naplavenin. Například z olomoucké vazební věznice denně na sever kraje vyráží až patnáct odsouzených.

"Již od samého začátku povodní na Jesenicku pracuje v zasažených oblastech v Olomouckém kraji každý den zhruba 55 odsouzených. Jde o vězně ze čtyř organizačních jednotek Vězeňské služby ČR, a to z Věznice Mírov, Věznice Kuřim, Vazební věznice Brno a Vazební věznice Olomouc, která je i zároveň koordinátorem pomoci. K dnešnímu dni pomohlo postiženým již 675 vězňů," sdělila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Například z olomoucké vazební věznice denně vyráží na sever kraje až patnáct odsouzených. "Na začátku pytlovali písek, poté začali s odklízením škod ve vodou zasažených oblastech. Mezi nejčastější práce patřilo odstraňování zničených podlah, kamení, stromů a veškerá likvidace naplavenin. Postupně odsouzení již začínají pomáhat v kvalifikovanějších oborech, a to například při vymalování provizorních prostor, které jsou určeny pro rodiny, kterým povodeň vzala vše. Do pomoci se aktivně zapojili i zaměstnanci vazební věznice, kteří odsouzené doprovází," uvedla mluvčí kraje.

VIDEO: Auto v temnotě spadlo do rozvodněné řeky. Hasiči zachránili život polskému páru

Záběry z palubní kamery vozu sboru dobrovolných hasičů ze Žulové přibližují momenty dramatické záchrany dvou lidí při ničivých povodních na Jesenicku. Starší pár z Polska za tmy sjel s autem z poškozené silnice a vozidlo zaplavovala voda. Celou...

S odstraňováním následků povodní vězni pomáhají až do večerních hodin. Pracují na obecních pozemcích, v prostorách škol, na sportovištích, ale i v soukromých objektech bez nároku na odměnu. "Důvody jejich zájmu jsou různé, někteří v postižených oblastech mají rodiny, někteří cítí potřebu vyměnit vězeňské prostředí a pomáhat druhým," podotkla v tiskové zprávě Minxová.

O víkendu se k vězňům přidalo také šedesát studentů z Akademie Vězeňské služby ČR. "Nevěděl jsem, že pokud vězni vyjedou dobrovolně pomáhat tam, kde je to opravdu potřeba, tak se zároveň vzdávají mzdy, kterou by dostali u svého dočasného zaměstnavatele, kam jezdí pracovat standardně. To si rozhodně zaslouží uznání a respekt," nešetřil chválou hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Josef Suchánek

Štítky vězeň, pomoc, povodně, škody, odstraňování, záplavy, věznice, Olomoucký kraj, vazební věznice, Vězeňská služba České republiky, okres Jeseník, věznice Mírov, věznice Kuřim, Brno, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni pomáhají s odstraňováním škod po záplavách. Na Jesenicku se jich zapojilo již sedm stovek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.