Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Podmáčené stromy, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů. Krizový štáb má tři týdny po povodních stále napilno

Podmáčené stromy, čistotu vody, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů řeší tři týdny po povodních krizový štáb na Olomoucké radnici. Nyní zde vznikla pracovní skupina, která bude prověřovat bezpečnost stromů a zeleně po povodni.

"Stromy mimo rozvodněné řečiště jsou ovlivněny podmáčením terénu a zvláště v lokalitách s vyšším výskytem jílového podloží, což jsou lokality Nové Ulice, Neředína, Hejčína a Řepčína, ale i sídelní lokality Nových Sadů a Povelu. Ve Slavoníně a Nemilanech jsme zase zaznamenali sesuvy zeminy a tím i trhání kořenů stromů," vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO). Stromy kontrolují pracovníci oddělení zeleně magistrátu společně se specialisty z arboristické společností Safe Trees.

Lidé v těchto dnech magistrátu hlásí také zvýšený výskyt potkanů. "S povodní nesouvisí, jen jsou potkani více vidět. Lákají je zbytky potravin, zejména pečiva u vodních toků. Ale jsou to i zbytky jídel u popelnic," uklidnil vedoucí odboru životního prostředí na magistrátu Petr Loyka.

Úřady sledují také vodu v Moravě, která je stále zakalená a plná nečistot. V některých zaplavených místech je po opadnutí vody dokonce cítit zápach. "Je to tím, že kanalizace a čistírny odpadních vod v některých výše položených zasažených oblastech jsou stále poškozené a nefunkční," potvrdil Loyka.

Olomouc v suchu, až na Chomoutov. Kdy se dočká protipovodňové ochrany?

Z celkem 27 olomouckých městských částí se při aktuálních povodních dostala velká voda do staveb pouze v jedné z nich. Záplavy postihly okrajovou čtvrť Chomoutov, přes kterou se řeka Morava vlévá dál do hanácké metropole. Místní lidé likvidují škody...

Do říčního systému tak proudí nevyčištěné odpadní vody a řeka je stále kontaminovaná. "Mít jakýkoliv kontakt s vodou je nyní naprosto nevhodné. Platí to nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky," varoval Loyka.

Krizový štáb nyní monitoruje škody především na komunikacích a hasiči odčerpávají poslední vodu z polí na severu města. Úřady upozorňují, že je stále třeba pečlivě dodržovat základní hygienická pravidla. Obyvatelé, kteří mají na svém pozemku postiženém povodní studnu, si mohou na Krajské hygienické stanici nechat zdarma zkontrolovat nezávadnost vody.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky povodeň, strom, sesuv půdy, potkan, krizový štáb, magistrát, Olomouc, Nová Ulice, Neředín, Hejčín, Řepčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmáčené stromy, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů. Krizový štáb má tři týdny po povodních stále napilno  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.