Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

ANKETA: Univerzita Palackého zvažuje koupi Hanáckých kasáren, může dorovnat nabídku investora

Univerzita Palackého v Olomouci má stejně jako Olomoucký kraj či město Olomouc právo dorovnat nabídku z elektronické aukce na koupi rozlehlého areálu Hanáckých kasáren v centru města, a přednostně tak získat hodnotnou nemovitost. Historický objekt vydražila na začátku září developerská skupina Redstone podnikatele Richarda Morávka za 89,1 milionu korun, zchátralá stavba bude potřebovat komplexní rekonstrukci. Vedení vzdělávací instituce zvažuje pořízení budovy náležící do majetku státu. Jednat o odkupu bude mimořádně Akademický senát UP. Lhůta pro projevení zájmu končí za týden.

„Případným nákupem Hanáckých kasáren nechceme řešit krátkodobé potřeby univerzity. Jedná se o strategické rozhodnutí, které je významné především z dlouhodobého hlediska. Máme jedinečnou příležitost získat rozsáhlý objekt v centru Olomouce, který by mohl sloužit mnoha generacím našich studentů a akademiků. Univerzita by tak ještě posílila klíčovou roli, kterou ve městě i regionu má,“ komentoval na webu Univerzity Palackého rektor Martin Procházka.

Představitel vzdělávací instituce doplnil, že s obnovou historických budov má již UP zkušenosti. „V minulosti jsme získali například Konvikt nebo Zbrojnici, tedy rovněž rozsáhlé objekty, které vyžadovaly rekonstrukci. Zejména Konvikt byl z technického pohledu v mnohem horším stavu, než v jakém se nachází budova Hanáckých kasáren. Přesto se podařilo vybudovat krásné prostory, které se staly centrem univerzitního i kulturního života,“ připomněl rektor. Podle něj by areál měl pro UP široké využití. Vzniknout by zde mohly také nové ubytovací či stravovací kapacity, univerzita by část prostor mohla využít jako sklady.

Hanácká kasárna v Olomouci budou mít nového majitele. Na devátý pokus dnes stát rozsáhlý historický areál v centru Olomouce prodal v elektronické aukci za 89,1 milionu korun. Vítězem je olomoucký developer Richard Morávek. Novým majitelem se ovšem...

O příležitosti získat areál kasáren, která se univerzitě aktuálně naskytla, byli už informováni děkani všech osmi fakult, členové akademického senátu i správní rady. Rektor je zároveň požádal o jejich vyjádření, pro které dostali k dispozici veškeré podklady včetně informací o zdrojích financování nákupu nemovitosti, o nákladech na její nezbytnou údržbu i o možnostech jejího budoucího využití.

Senátoři UP obdrželi před středečním jednáním také stavebně-technický průzkum Hanáckých kasáren z roku 2023 či letos zhotovený popis technického stavu. Z tohoto dokumentu vyplývá, že rekonstrukce rozlehlé budovy by včetně DPH stála bezmála 1,896 miliardy korun. Podle rektora by však UP mohla objekt zakonzervovat a zvolit postupnou rekonstrukci s využitím státních a evropských dotací.

Hanácké kasárna vydražila developerská společnost Redstone 4. září za 89,1 milionu korun. Minimální kupní cena v devátém kole aukce činila 89 milionů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) poté nabídl městu Olomouc, kraji a Univerzitě Palackého možnost dorovnat vítěznou částku, a kasárny tak získat. Pokud tak samosprávy a univerzita do 30 dnů od doručení výzvy neučiní, uzavře ÚZSVM smlouvu s vítězem elektronické aukce, tedy firmou Redstone, ve které má podíl podnikatel Richard Morávek. „V současné době běží lhůta pro projevení zájmu dorovnatelů, tedy Statutárního města Olomouc, krajského úřadu v Olomouci a Univerzity Palackého o nabytí majetku Hanáckých kasáren. Tato lhůta uplyne v pondělí 14. října,“ řekla Tereza Frančová z tiskového oddělení ÚZSVM.

Kdo by měl vlastnit Hanácká kasárna v Olomouci?

Celkem hlasovalo42 čtenářů

O Hanácké kasárna před časem projevil zájem Olomoucký kraj společně s olomouckou radnicí a Univerzitou Palackého, trojice institucí v této záležitosti podepsala memorandum. Odborníci ale tehdy upozornili na špatný technický stav rozlehlé budovy a vysoké náklady na její rekonstrukci. Krajské zastupitelstvo proto na začátku letošního roku zrušilo své předchozí usnesení, které samosprávám a univerzitě otevřelo cestu k bezúplatnému nabytí kasáren. Krajský úřad o Hanácká kasárna zájem nyní nemá, řekl hejtman Josef Suchánek (STAN). Olomoučtí radní v září o Hanáckých kasárnách nejednali a tuto problematiku nemá městská rada na programu ani příští týden.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdné. Památkově chráněný objekt převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. V roce 2020 vláda schválila jeho prodej. Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, stavba, aukce, prodej, Olomoucký kraj, Olomouc, Univerzita Palackého, Redstone, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Univerzita Palackého zvažuje koupi Hanáckých kasáren, může dorovnat nabídku investora  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.