Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Zdarma až domů. Lesy ČR pomohou vyplaveným lidem na severu kraje, darují jim palivové dřevo

Státní podnik Lesy ČR pomůže vyplaveným lidem na severu kraje. Domácnostem daruje tři tisíce metrů krychlových palivového dřeva v hodnotě asi 3,5 milionu. Dřevo firma přiveze lidem domů zdarma. Povodně v polovině září zdecimovaly v Olomouckém kraji hlavně části Jesenicka a Šumperska.

Lesy ČR společně se starosty obcí, které nejvíce postihly povodně, již začali připravovat seznamy obyvatel, kteří při povodni přišli o palivové dříví. "Chceme jim pomoci a podpořit je v nelehké situaci," vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Podnik chce podle něho domácnostem darovat celkem 3000 metrů krychlových převážně smrkového dříví na topení. Jedna domácnost by měla dostat až deset metrů dřeva, které lesníci dopraví na místo určení ve dvou a vícemetrových kládách. Zájemci o tuto pomoc se musí přihlásit starostům.

"Podnik daruje a zdarma doveze domů palivo za bezmála tři a půl milionu korun," potvrdily Lesy ČR na svých webových stránkách.

Zářijové povodně způsobily Lesům ČR škody za 3,2 miliardy korun. Záplavy v lesích poničily vodní toky, cesty a poškodily i lesní porosty. Největší škody přívaly napáchaly v lesích v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Obnova zabere nejméně příští dva roky, Lesy ČR ji budou financovat z vlastních zdrojů. Ještě letos státní podnik do nejnutnějších oprav koryt vodních toků a lesních cest investuje 130 milionů korun. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v Česku.

Podmáčené stromy, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů. Krizový štáb má tři týdny po povodních stále napilno

Podmáčené stromy, čistotu vody, sesuvy půdy, ale i zvýšený výskyt potkanů řeší tři týdny po povodních krizový štáb na Olomoucké radnici. Nyní zde vznikla pracovní skupina, která bude prověřovat bezpečnost stromů a zeleně po povodni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytly Lesy ČR

Štítky dřevo, palivo, dar, povodně, Lesy ČR, doprava, zdarma, lesy, energie, záplavy, Česko, Olomoucký kraj, Dalibor Šafařík, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdarma až domů. Lesy ČR pomohou vyplaveným lidem na severu kraje, darují jim palivové dřevo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.