Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Obnova silnic i plynovodů: sever Olomouckého kraje dál intenzivně řeší následky ničivých povodní

Více než měsíc po ničivých povodních na Jesenicku a Šumpersku pokračují práce na opravě důležitých sítí a další infrastruktury. Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) se podařilo obnovit dodávky zemního plynu u značného počtu odběrných míst. Probíhá také výstavba provizorních mostů i operativní rekonstrukce silnic v nejhůře zasažených oblastech.

Širokou paletu činností spojených s řešením následků povodní koordinuje Krizový štáb Olomouckého kraje. Podle hejtmana Josefa Suchánka se daří s komplikovaným stavem vypořádávat díky enormnímu úsilí mnoha lidí a institucí a také kvalitní spolupráci a komunikaci. „Dosáhli jsme řady pozitivních výsledků a učinili opatření, která znamenají zásadní zlepšení situace v území,“ komentoval čelní představitel Olomouckého kraje.

Živelná katastrofa poničila přes 200 kilometrů plynového potrubí, rozsáhlé dopady na infrastrukturu zajišťující dodávky klíčové suroviny, se daří s blížící se zimou postupně obnovovat. „GasNet reportuje 1078 dosud neobnovených přípojek plynu. Na počátku to bylo přes 6,6 tisíce nepřipojených. Denně GasNet zvládne připojit další řádově desítky až stovky míst,“ sdělil hejtman. Ještě příznivější je situace v souvislosti s elektrickou energií, kde podle informací krizového štábu zbývá připojit jen několik jednotek přípojek.

Povodňová zkáza dopadla i na cestovní ruch, Jeseníky osiřely. Turistická organizace nabádá k restartu

Ničivé povodně zasáhly v polovině září na Jesenicku domy, silnice, plynovody i další infrastrukturu, škody ale sčítají také například restaurace, hotely a turistické cíle, přes které se voda neprohnala. Do regionu na severu Olomouckého kraje, který...

Jednou z nejhůře zasažených oblastí byla obec Kobylá nad Vidnavkou, kde ještě měsíc po povodních zajišťují podle hejtmana veřejnou dopravu náhradní hasičské mikrobusy. To by se ale mělo od příštího týdne změnit. „Správa silnic Olomouckého kraje dokončuje opravu cesty. Na trase Skorošice - Kobylá - Velká Kraš bude jezdit řádná krajská linková doprava. V příštím týdnu se tak bude moci rozjet i náhradní autobusová doprava za nefungující železnici,“ doplnil Suchánek.

Rozbouřený živel odnesl na Jesenicku také celou řadu mostů a lávek. „Armáda dosud zvládla postavit do území šest provizorních mostních konstrukcí a na dalších sedmi pracuje. Jeden most zároveň postavila Správa silnic a jeden dočasný dodala firma Excalibur Army,“ uvedl Josef Suchánek.

Boj s časem před zimou. Po povodních je nejen na Jesenicku obrovská poptávka po vysoušečích

Zima se blíží, v některých domech zasažených povodňovou pohromou je ale stále vysoká vlhkost. V interiérech na Jesenicku, Šumpersku či v Moravskoslezském kraji jsou v provozu tisíce vysoušečů zdiva. Po výkonné technice zajišťující rychlejší...

V regionu stiženém povodněmi je stále potřebná pomoc fyzické práce dobrovolníků, kteří se mohou registrovat přes příslušné dobročinné organizace. Další formou podpory jsou i veřejné finanční sbírky, o kterých poskytuje údaje také nová aplikace Olomouckého kraje. Databáze je dostupná online. „Díky mapové aplikaci je také možné sledovat, kam přesně bude pomoc směřovat – od konkrétních obcí po jednotlivé objekty, jako je například oprava zničeného kostela nebo skanzenu. Všechny sbírky osvědčoval Olomoucký kraj, oznamovatelé mají sídlo v Olomouckém kraji a jejich účelem je zmírnění následků po povodních,“ popsal na webu kraje Michael Skácel, vedoucí oddělení podpory a zpracování dat, jehož tým aplikaci ve spolupráci s oddělením kontroly příspěvkových organizací a daňového řízení vytvořil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Povodně, Jeseníky, extrémní srážky, Jeseník, Šumperk, Olomouc, Olomoucký kraj, plynovody, elektřina, silnice, infrastruktura, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obnova silnic i plynovodů: sever Olomouckého kraje dál intenzivně řeší následky ničivých povodní  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.