Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Obrovská polní jezera lákají po povodních hejna vodních ptáků, na Hanou zavítaly i vzácné druhy

Pro zemědělce potíž, pro ornitology ovšem zajímavá příležitost pro pozorování. Po vydatných zářijových povodňových deštích zůstávají na některých místech v Olomouckém kroji zaplavené části polí. Dočasné laguny lákají vodní ptáky včetně raritních druhů.

Podle ornitologa a ochránce přírody Jiřího Šafránka přitahují polní jezera v oblasti střední Moravy stovky až tisíce vodních ptáků, kteří v tomto období táhnou do jižních krajů. Na pozorování vyrážejí odborníci například mezi Kojetín a obec Bezměrov, kde na polích zůstává rozsáhlá vodní laguna. „Je skoro dva kilometry dlouhá a půl kilometru široká. Na hladině jezera se zdržují desítky labutí a stovky kachen několika druhů včetně ostralek štíhlých a hvízdáků eurasijských,“ popisuje Šafránek.

Vodní plochy jsou příhodným prostředím také pro početná hejna racků chechtavých a bělohlavých. „Ojediněle se mezi nimi objevují i rackové středomořští a žlutonozí nebo racek černohlavý. Podmáčená pole přitahují i řadu druhů severských bahňáků, kteří zde hledají potravu – utopené žížaly. Mimo desítek čejek chocholatých zde ornitologové pozorovali jespáky obecné a bojovné, kulíky bledé a písečné. Největší radost ale při pozorování udělala koliha velká a břehouš rudý,“ říká zástupce Moravského ornitologického spolku.

Do pavilonu šelem i na prohlídku zvířecích lebek. Zoo Olomouc připravila speciální expozici

Ve speciálních vitrínách si mohou návštěvníci olomoucké zoo prohlédnout sbírku 117 zvířecích lebek, expozice plní výchovně vzdělávací poslání instituce. Většina preparátů pochází přímo ze Svatého Kopečku, instalace výstavních prvků a příprava lebek...

Jiří Šafránek dodává, že další velká polní jezera jsou například na Prostějovsku u Biskupic či na Olomoucku u Dubu nad Moravou či poblíž obce Skrbeň. „Pro nás je to mimořádná věc, takové záplavy naštěstí nejsou tak často, ale když jsou tady a voda se rozlije do polí, využíváme to k pozorování. Na zaplavené plochy jezdí řada pozorovatelů, každý den zde nacházejí něco nového, ta jezera jsou obrovská. Voda se na nich drží i měsíc od záplav, klesá postupně,“ podotkl Šafránek.

Druhy, které jsou v těchto místech k vidění výjimečně, se nyní objevují v nezvykle velkých počtech nebo se hejna zdržují podstatně déle než obvykle. „Například kulíci bledí se u nás zastavují každoročně ale ne v tak velkých počtech, tentokrát se zde zdrželi i několik týdnů. Břehouš rudý se na střední Moravě objevuje jednou za pět let, nyní tady vydržel tři týdny, bylo vidět, že zde má dostatek potravy. U tenkozobce opačného je zase zajímavé, že se na střední Moravě objevil naopak velmi pozdě,“ komentoval přerovský ornitolog.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Jurečka, Petr Jašek, Jiří Šafránek

Štítky Příroda, ptactvo, ptáci, vodní ptáci, zaplavená pole, polní jezera, Olomouc, Kojetín, Prostějov, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovská polní jezera lákají po povodních hejna vodních ptáků, na Hanou zavítaly i vzácné druhy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.