Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Povodňovou spoušť vyrazil odklízet s vlastním bagrem. Neváhal jsem ani vteřinu, říká vojenský hasič

Po náročných směnách vyrážel ve volném čase dobrovolnicky pomoci do oblasti zdemolované povodněmi také Jiří Merkuda, vojenský hasič běžně působící v Centru zabezpečení munice v Týništi nad Orlicí. Na Jesenicko si dovezl i svůj vlastní bagr a s bohatými zkušenostmi přispěl k akutní likvidaci ohromně rozsáhlých následků přírodní pohromy.

Na pomoc v regionech zasažených povodněmi nasadila Armáda České republiky přibližně čtyři tisíce vojáků různých specializací, příslušníci bezpečnostních složek ale mířili na pomoc lidem v nouzi také ve svém volném čase. Jedním z dobrovolníků se stal rotmistr Jiří Merkuda – vojenský hasič, který je s kolegy dohlíží na armádní muniční sklady v Týništi nad Orlicí. Rozhodl se, že z Královehradeckého kraje vyrazí do poničené oblasti na pomoc. Navíc s vlastní těžkou technikou, které bylo s ohledem na míru ničivých následků na Jesenicku, Šumpersku, Opavsku či Ostravsku málo.

„Když jsem tu katastrofu sledoval v televizi, měl jsem pocit, že musím něco udělat. A když jsem se na facebookové skupině dočetl, že se v Písečné potýkají s nedostatkem těžké techniky, neváhal jsem ani vteřinu, i když to mám 125 kilometrů daleko,“ objasnil na webu ministerstva obrany Jiří Merkuda, jak se ocitl v zasažené obci.

Vojenský hasič prožil náročné momenty, kvůli své touze pomoci se na téměř neviděl se svou rodinou. Zařadil se mezi dobrovolníky, kteří poskytli neocenitelnou podporu lidem v zoufalé situaci.

„Na začátku jsme vůbec nevěděli, kde máme začít. Každá zahrada byla zanesená bahnem, troskami a špínou, zdálo se, že práce nikdy neskončí,“ popisuje rotmistr Merkuda, který před dvaceti lety začínal v armádě jako psovod v Konici na Prostějovsku.

Zkušený voják a hasič ocenil přístup a odhodlání lidí tváří v tvář pohromě. „Dokázali zachovat chladnou hlavu, být nápomocní jeden druhému a neztrácet naději. Mnozí přišli opravdu o vše, nejde jen o materiální ztráty, ale osobní věci, vzpomínky s velkou osobní hodnotou,“ popsal Merkuda, který sám přemítal nad nepředstavitelně těžkou situací, při které museli lidé opustit své domovy a po několika dnech se vrátit na místo zkázy. Zároveň vyzdvihuje práce všech záchranných složek a dobrovolníků v oblastech zasažených povodní.

S obnovou pomáhal v údolí řeky Bělé díky svým bohatým zkušenostem a také vlastní stavební technice. „Ne každý má doma bagr. Já si rád práce kolem domu a na zahradě dělám sám. Nebo s bagrem pomůžu svým známým,“ vysvětlil s úsměvem vojenský hasič. V Písečné se zapojil do odklízení materiálu a odpadu z přibližně třech tisíc metrů čtverečních pozemků, šlo o odhadem o 500 metrů krychlových nepořádku, v přepočtu přibližně 60 nákladních aut.

„Svým příkladem ukázal, že pomoc a solidarita jsou důležitou součástí služby nejen v armádě, ale i v civilním životě. Jeho zručnost při práci s technikou výrazně urychlila záchranné práce. Zkušenosti získal nejen dlouholetou hasičskou praxí v armádě, ale i při vlastních mimopracovních činnostech,“ mluvčí Agentury logistiky Armády ČR Jakub Moravec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ministerstvo obrany ČR

Štítky Povodně, extrémní srážky, Jesenicko, podpora, pomoc, dobrovolník, dobrovolnictví, hasič, Armáda ČR, Jiří Merkuda, Olomoucký kraj, Jeseník, Písečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodňovou spoušť vyrazil odklízet s vlastním bagrem. Neváhal jsem ani vteřinu, říká vojenský hasič  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.