Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Sundali parapety a přišly extrémní srážky. Rekonstrukci v jesenické nemocnici prověřilo povodňové počasí

V závěru srpna začala dlouho připravovaná rekonstrukce lůžkového oddělení Nemocnice AGEL Jeseník, po přibližně dvou týdnech musely být práce přerušeny. Důvodem byl mimořádný příval dešťových srážek. Na budově naštěstí v té době ještě neproběhly zásahy do střechy. Po několika dnech se tak stavbaři mohli vrátit ke své práci na zakázce v hodnotě přes 18,5 milionu korun.

V areálu jesenické nemocnice pokračuje rekonstrukce budovy lůžkového oddělení, aktuální etapa začala na konci srpna. „Povodně zasáhly Jeseník pouhých pár dní po zahájení rekonstrukce. V té době byly již z lůžkového oddělení odstraněny parapety a kvůli silnému dešti došlo k částečnému zatečení do budovy. Škody nebyly ale nikterak velké. Paradoxně nám pomohlo, že jsme ještě nezahájili opravu střechy, díky čemuž jsme se vyhnuli potenciálně mnohem závažnějším škodám,“ vylíčil Petr Skipala, vedoucí technického úseku Nemocnice AGEL Jeseník.

Investice se týká zateplení pláště budovy, opravy a zateplení střechy, modernizace hromosvodů či výměny osvětlení za úspornější LED zdroje. „Významným prvkem je fotovoltaická elektrárna umístěná na střeše, která by měla vést k patnáctiprocentní redukci spotřeby elektrické energie,“ upozornil Skipala.

Obnova silnic i plynovodů: sever Olomouckého kraje dál intenzivně řeší následky ničivých povodní

Více než měsíc po ničivých povodních na Jesenicku a Šumpersku pokračují práce na opravě důležitých sítí a další infrastruktury. Podle hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (STAN) se podařilo obnovit dodávky zemního plynu u značného počtu...

Harmonogram rekonstrukce podle zástupců nemocnice není ohrožen a dál se počítá s dokončením prací v listopadu příštího roku. „Stavební firma měla materiál navezený v areálu nemocnice, který nebyl vodou přímo zasažen. Díky tomu jsme mohli hned v týdnu po povodni pokračovat v práci," doplnil Petr Skipala.

Lůžkový pavilon je v provozu od roku 1983 a představuje klíčovou součást nemocnice. „Poskytuje zázemí pro ambulantní provozy interny, lůžková oddělení chirurgie, interny, dětské oddělení a hemodialyzační stanici. V rámci následné probíhající modernizace dojde také k výměně výtahů, renovaci schodiště a vybudování nového únikového východu,“ uvedla mluvčí skupiny AGEL Andrea Jalůvková.

Zařízení v Jeseníku poskytuje důležitou zdravotní péči pro spádovou oblast zahrnující okolo 38 tisíc obyvatel. „Celá rekonstrukce a všechny činnosti s ní spojené se musí dělat během provozu nemocnice. S tím souvisí určitá omezení a snížení komfortu. Děkujeme pacientům, návštěvám a také zaměstnancům za pochopení a schovívavost během rekonstrukce,“ dodává vedoucí technického úseku Nemocnice AGEL Jeseník.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Nemocnice AGEL Jeseník

Štítky nemocnice, budova, lůžkový pavilon, stavba, Nemocnice Agel Jeseník, Jeseník, povodně, extrémní srážky, Jesenická nemocnice, Agel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sundali parapety a přišly extrémní srážky. Rekonstrukci v jesenické nemocnici prověřilo povodňové počasí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.