Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Druhou obětí povodní v kraji je sedmadvacetiletá žena. Tělo se našlo v Polsku, totožnost potvrdily testy DNA

, aktualizováno 23. října 2024, 9:42

Druhou potvrzenou obětí povodní v Olomouckém kraji je sedmadvacetiletá žena. Zůstala zaklíněná v autě strženém prudkým proudem během záplav v Lipové-lázních na Jesenicku. Tělo se našlo poblíž Glucholaz v Polsku, totožnost nyní potvrdila analýza DNA.

"Od polských kolegů jsme obdrželi výsledky odborného zkoumání DNA provedeného u těla nalezeného v Polsku u obce Glucholazy. Analýzou bylo potvrzeno, že se jedná o sedmadvacetiletou ženu z Jesenicka, kterou jsme pohřešovali od 14. září. Společně s dalšími dvěma muži byla ve vozidle, které strhla rozbouřená řeka Staříč v obci Lipová-lázně. Oba pohřešované muže se nám doposud nepodařilo nalézt," potvrdila dnes ráno mluvčí policie Ivana Skoupilová.

Automobil smetl rozbouřený Staříč, který se vlévá do Bělé, a ta teče do Polska. Glucholazy jsou od Lipové-lázní vzdálené kolem 25 kilometrů. Auto s posádkou spadlo do řeky dopoledne, kdy se začaly na severu Olomouckého kraje rozvodňovat toky po extrémních deštích. Jednomu pasažérovi se podařilo dostat na břeh, další tři ve vozidle zůstali. Po posádce začali okamžitě pátrat přivolaní vodní záchranáři, ale marně.

Pět miliard a roky práce. Povodí Moravy a Odry vyhodnocují škody po ničivých záplavách

Povodně v září 2024 způsobily na vodohospodářských stavbách a opatřeních v okolí řek v Olomouckém kraji za pět miliard korun. Pracovníci státních podniků Povodí Moravy a Povodí Odry nepřetržitě pracují na odstraňování akutních potíží a nebezpečných...

Zářijové povodně tak mají v Olomouckém kraji již dvě potvrzené oběti. V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku záplavy nepřežila sedmdesátiletá žena. Seniorku dobrovolní hasiči včas evakuovali do bezpečí, druhý den ráno však žena z evakuačního centra odešla a vrátila se domů. Vzápětí část domu strhla rozvodněná Vidnávka. Po seniorce pátrali policisté ihned po opadnutí vody, v hůře přístupném terénu využili čtyřkolky, nalezena byla až po několika dnech nedaleko bydliště.

Informaci, že mezi oběťmi povodní je česká občanka, přinesl již na začátku října po jednání polské vlády premiér Donald Tusk. Uvedl, že mezi devíti oběťmi je patrně také česká občanka. "Mezi těmito devíti je s největší pravděpodobností jedna česká občanka, která zahynula ještě na české straně," uvedl Tusk. Definitivní jistotu však přinesla až analýza DNA.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky povodeň, žena, auto, proud, Polsko, oběť, DNA, policie, pátrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhou obětí povodní v kraji je sedmadvacetiletá žena. Tělo se našlo v Polsku, totožnost potvrdila DNA  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.