Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Moravský Kitzbühel na prodej. Lyžování v Petříkově, ikoně Jeseníků, je v nadcházející sezoně krajně nejisté

Lyžování v Petříkově, ikoně Jeseníků, je pro nadcházející sezonu krajně nejisté. Vyhlášený areál přezdívaný jako Moravský Kitzbühel je na prodej a nevypadá to, že by se sjezdovky podařilo zprovoznit. Do malebného údolí jezdila už několikátá generace lyžařů.

Petříkov vždy patřil k ikonickým lyžařským střediskům v Jeseníkách, nabízel klid, rodinnou atmosféru, malebné okolí, a přitom měl kvalitní lyžování a sjezdovky. Moravský Kitzbühel navíc představoval zcela specifickou, nezapomenutelnou atmosféru. Letošní sezona je však po mnoha méně či více úspěšných letech poprvé v ohrožení.   

"Areál je na prodej, provozovat ho už nebudu. Bohužel nepředpokládám, že se letos pojede. V tuto chvíli nejednám se žádným zájemcem. Areál je však plně funkční a samozřejmě, když někdo začne zavčas zasněžovat, tak se hned může spustit provoz," potvrdil majitel zadní sjezdovky v Petříkově Robert Kolář. Svah má homologaci FIS a časomíru a je připraven na pořádání závodů.

Na prodej je podle Koláře také přední sjezdovka. Poté co si oba provozovatelé již před lety rozdělili legendární vlek olomoucké Lokomotivy uprostřed, je tak na prodej vlastně celý Petříkov. "Moje děti závodně lyžovaly, syn už je na vysoké, mladší dcera se chce také věnovat studiu. Já jsem v Praze, kde mám práci, a nemám už proto důvod jezdit do Petříkova, kde děti trénovaly. Provozovatel by tam měl být," vysvětlil důvody, proč se rozhodl skončit, Kolář.

Po špatné zimě lyžařské areály v Jeseníkách investují hlavně do zasněžování, skipasy nezdražují

Do zasněžovacího systému, ale i vleků či komfortu pro lyžaře investovaly letos lyžařská střediska v Jeseníkách. Po loňské špatné zimě, která sezonu ukončila na většině míst až o měsíc dříve, však investic není tolik jako v předchozích letech. Ceny...

Pro Petříkov je to smutná zpráva. "Vypadá to špatně a velmi citelně se nás to dotkne. V zimě máme tak z osmdesáti procent školní kursy. Poslední sezona byla také špatná, tak jsme si pořídili skibus a vozili děti do Branné nebo do Františkova. Nevím však, kdybychom to takhle dělali i do budoucna, kolik škol na to přistoupí," neskrývá obavy jedna z místních majitelek penzionů Hana Skoupilová.

Některé školy, které do Petříkova jezdily, se podle ní neozvaly už letos, provozovatelé penzionů proto doufají, že lyžařský areál někdo co nejdříve koupí.  

"Teď už sem jezdí generace se svými dětmi, která sem jezdila s rodiči a učila se tady lyžovat. Petříkov má své kouzlo a výhody. Je to neprůjezdné a klidné údolí, není to megalomanské středisko jako Dolní Morava. Na komerci si tady moc nehrajeme, snažíme se udržet rodinné penziony, sázíme na klientelu, která se sem ráda vrací. Letos se s tím musíme nějak popasovat, budeme věřit, že napadne přírodní sníh a lidé přijedou také na běžky. A na jaře uvidíme," přemýšlí provozovatelka penzionu.

Po covidu, energetické krizi a nedávných povodních pokračuje podle ní velmi těžká doba. Na druhé straně, Petříkov má severní svahy, kde se sníh vždy držel velmi dlouho. Běžné bylo v minulosti lyžování na Velikonoce klidně i v půlce dubna.

Pět miliard a roky práce. Povodí Moravy a Odry vyhodnocují škody po ničivých záplavách

Povodně v září 2024 způsobily na vodohospodářských stavbách a opatřeních v okolí řek v Olomouckém kraji za pět miliard korun. Pracovníci státních podniků Povodí Moravy a Povodí Odry nepřetržitě pracují na odstraňování akutních potíží a nebezpečných...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytl Penzion H&P

Štítky Petříkov, Moravský Kitzbühel, sezona, lyžování, ohrožení, prodej, areál, vlek, sjezdovka, FIS, Jeseníky, Robert Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravský Kitzbühel na prodej. Lyžování v Petříkově, ikoně Jeseníků, je v nadcházející sezoně krajně nejisté  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.