Čtvrtek, 18. září 2025, 15:11
Spíše řeholí než bezstarostným posezením u štamprlí s domácí pálenkou bylo dnes dopoledne v Olomouci pro degustátory hodnocení bezmála tří stovek ovocných destilátů přihlášených do soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů – Flora Košt 2025. Každý z 60 odborníků opatrně a pečlivě ochutnal zhruba dvě desítky vzorků pálenek z různých druhů ovoce a pokaždé pečlivě ohodnotil jejich chuť, vůni, jemnost i barvu. Vítěze letošního ročníku odtajní organizátoři v úvodu října při podzimní zahradnické výstavě Flora.
Degustace ovocných destilátů byla anonymní a ochutnávači hodnotili přihlášené pálenky podle padesátibodového systému. Na stolech měli připravené láhve s čistou vodou a suché pečivo, kterým zajídali jednotlivé ochutnávky, aby své chuťové buňky připravili na další vzorky. „Hodnocení jakékoliv potraviny, ovocného destilátu, lihoviny, vína či piva je pokaždé řehole. Jednak to totiž nejsou jenom nejkvalitnější vzorky, ale samozřejmě jsou tam i třeba slabší vzorky. A na druhou stranu ten počet vzorků může být někdy takový, že to degustátory velmi zatěžuje, protože se na to musí soustředit,“ řekl Josef Balík ze Zahradnické fakulty v Lednici, který předsedal degustační komisi. Zachovat si po celou dobu degustace čistou hlavu a citlivé smysly vyžadovalo od degustátorů notnou dávku disciplíny.
Mezi unikáty letošního 22. ročníku Flora Koštu patří dvacetiletá mirabelkovice či pálenka z Hořce alpského z palírny v Berchtesgadenských Alpách s tradicí sahající do roku 1602. „Velký počet netradičních pálenek pochází například z černého rybízu, bezu, moruše, aronie či dřínu. Na degustátory čekají i lahůdky v podobě višňových a ořechových likérů, likéru z josty, fíků či pivovice, ale také meruňkový likér, obilný destilát nebo třešňový likér s mátou,“ uvedla Lenka Weiserová z Výstaviště Flora Olomouc.
Pátek, 1. srpna 2025, 14:51
Výstaviště Flora Olomouce ve spolupráci s olomouckou radnicí pokračuje v přípravách zásadní rekonstrukce komplexu jedinečných sbírkových skleníků. Modernizace má pro jeden z nejnavštěvovanějších areálů regionu zajistit vhodnější a atraktivnější...
Každý z degustátorů absolvoval ochutnávku přibližně 22 vzorků pálenek, odborníci byli rozdělení do třinácti komisí. „V každé komisi je čtyři nebo pět lidí, každá má na starosti jiný ovocný druh nebo dva, pokud jich je méně. Od každého druhu se vybírá vítěz kategorie. Vítězové kategorií pak v dalším finálním kole soutěží o šampiona Flora Koštu. Vzorků nikdy nemáme na jednoho degustátora více jak 30, což lze bez problémů zvládnout,“ podotkl Balík, podle kterého většina degustátorů ochutnané pálenky vyplivuje. „Obecně se to doporučuje. Není to nařízené, ale je to výhodné z hlediska zvládnutí všech vzorků,“ dodal s úsměvem Balík. Za stoly dnes usedli zkušení ochutnávači z různých koutů Moravy, které spojuje celoživotní láska k ovocným pálenkám. „Dáváme si tady vždy nanejvýš půl štamprličky, jenom malinko. Musí se to nadvakrát degustovat a velmi s citem,“ uvedl Tomáš Prachař, který do Olomouce přijel z Velké nad Veličkou na Hodonínsku.
Degustátoři museli dodržet několik pravidel, aby výsledek hodnocení vzorků byl co nejobjektivnější. „Nesmíme u toho pít pivo, kávu nebo si dát cigaretu. Prostě musí být všechno čisté,“ podotkl. Základním přikázáním konzervativně laděných ochutnávačů ovocných pálenek je podle Prachaře vzorky nevyplivovat a po převalování v ústech je spolknout. „Po našem říkáme, že sa nevyplůvá, protože je to hřích. To si raději nalejeme do štamprle méně,“ dodal Prachař.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám