Pestrá gastronomie i kouzelná výzdoba. Náplavka v Olomouci ožije vánočními trhy

Autoři | Foto Plavby Olomouc

Před novou výzvu se postavili úspěšní olomoučtí podnikatelé v gastronomii a cestovním ruchu Petr Heneš a Šimon Pelikán – společně od konce listopadu vdechnou život náplavce u řeky Moravy, která se promění v atraktivní vánoční vesničku u vody. Chybět nebudou punče, pestrá nabídka specialit od oblíbených regionálních podniků, kulturní program a spousta výzdoby.

Olomoucká náplavka, neboli nábřeží Josefa Jařaba, se dočká letos nového konceptu vánočních trhů. Po dvou letech dochází ke změně organizátora, tentokrát se do oživení speciálního prostoru v korytě řeky Moravy pustí Šimon Pelikán z Plaveb Olomouc a Petr Heneš z oceňované olomoucké restaurace Long Story Short.

„Je to extrémní výzva, přemýšlel jsem na tom od května do konce září, jak to udělat, aby to mohlo fungovat. Chceme doplnit vánoční setkávání o krásné prožitky, ať už ze skvělého jídla, z plavby lodí nebo z kulturního programu,“ říká Šimon Pelikán.

Padesátiletá jedle pro Olomouc už stojí na náměstí. Vánoční strom se rozsvítí za týden

Jedle z obce Líšná na Přerovsku se stala dominantou olomouckého Horního náměstí. Mohutný jehličnan se dnes přesunul do Olomouce, v úterý začne zdobení a v neděli 23. listopadu večer je na programu slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

Vánoční trhy budou probíhat na náplavce po čtyři prodloužené adventní víkendy od čtvrtka do neděle, ve druhé polovině prosince se pak uzavřou v pondělí 22. prosince závěrečnou benefiční oslavou. První vánoční setkání tak proběhne u řeky ve čtvrtek 27. listopadu, o den později se na nábřeží slavnostně rozsvítí strom při hudebním vystoupení okolo 18. hodiny. Náplavku zdobí i nové světelné prvky, které pořídilo město.

„I my plánujeme další dekorace, vizuální styl bude zajímavý, půjde o něco kouzelného. Spousta nasvětlených stromečků přinese na náplavku zeleň a atmosféra bude zase krásnější. Plavit se budou dvě ololodě, ve kterých budou kamínka i světelná výzdoba a ukážou zájemcům vánoční náplavku zase z jiné perspektivy,“ podotkl Pelikán.

Olomoucký šéf Heneš uvařil pro zaměstnance fakultní nemocnice. V soutěži loni oslnil i Pohlreicha

V zaměstnanecké jídelně Fakultní nemocnice i letos pokračuje projekt, při kterém pro zdravotníky a další pracovníky připravují obědy známé osobnosti gastronomie. S týmem stravovacího provozu se tentokrát pustil do práce úspěšný šéfkuchař Petr Heneš...

Návštěvníci trhů se budou moct těšit na tradiční punče, nápoje se budou prodávat v souladu s myšlenkou udržitelnosti do zálohovaných kelímků. Klíčovou součástí adventní akce bude deset stánků známých podniků regionu, které budou servírovat u vody to nejlepší ze své nabídky. Lidé si budou moct pochutnat na japonské polévce ramen, pizze, burgerech, sushi i specialitách z otevřeného ohně. „Od všech čekáme jejich největší favority. Najedou se tam objeví řada skvělých jídel. Budeme to chtít udělat tak, aby porce nebyla moc velká a drahá. Návštěvník tak bude moct ochutnat třeba dvě tři porce najednou. Půjde vlastně i o malý festival s jídlem, pořád půjde poznávat něco nového,“ popsal šéfkuchař a spolumajitel podniku Long Story Short Petr Heneš.

Volání své dobrodružné duše vyslyšel v závěru loňského roku kapitán turistických Ololodí Šimon Pelikán. Z Olomouce vyrazil na dlouhou cestu na jih Argentiny, aby si splnil obrovský sen poznat na vlastní kůži prostředí ledové Antarktidy. V závěru...

Jeho známá olomoucká restaurace, která provozuje také Bistro Central v budově muzea umění na náměstí Republiky, bude prodávat pastrami. „Jeli jsme to celou sezonu, jde o streetfoodové jídlo, jde o sendviče z našeho chleba, Bystročického zelí a hovězího z olomouckých krav. Bistro Central bude mít určitě tiramisu, které si za krátkou dobu získalo obrovskou oblibu,“ zmínil kreativní kuchař z Hané.

Čtyři adventní prodloužené víkendy přinesou rozmanitá menu, která se budou ještě obměňovat v průběhu speciálních nedělních brunchů, neboli pozdních snídaní či brzkých obědů.

Přibližně 400 metrů dlouhá náplavka bude také místem kulturního programu, který se zaměří především na lokální interprety. Největší hvězdou bude podle pořadatelů český zpěvák Marcell, který vystoupí 12. prosince. Na pódiu dále představí například, Swingalia, No Barriers, Lucy & Hang Over, KJ SAX a další interpreti.

Omezení pro pohyb v zóně vodohospodářského díla, které je součástí koryta řeky Moravy, musí organizátoři respektovat. Pro prostor platí určitá omezení, která zohledňují potenciální vzestup hladiny vodního toku. „Jsou stanovené povodňové plány a provozní řád. V Olomouci můžeme predikovat problém hodně dopředu i třeba čtyři pět dnů... Kdyby něco takového mělo přijít, tak zapojíme lidi a případně by se náplavka vyklidila. Ale i s takovou variantou počítáme, víme, co si můžeme dovolit udělat a co ne, abychom byli připravení,“ ubezpečuje Šimon Pelikán.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční náplavka, Olomouc, Olomoucká náplavka, ololoď, Šimon Pelikán, Petr Heneš, Ololoď, vánoce na náplavce, jídlo, restaurace, gastronomie, Olomoucký kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.