Zase pořádně kopneme do vrtule, těší se po zisku michelinské hvězdy Přemek Forejt

Autoři , | Foto DRFG

Jedinečné chody inspirované přírodou tvoří už deset let se svým týmem v Olomouci šéfkuchař Přemek Forejt. Jedna z nejvýraznějších postav tuzemské gastronomie zažila v závěru minulého týdne překvapení a obrovskou radost, když restaurace Entree obdržela prestižní ocenění michelinskou hvězdou.

V podniku v budově bývalého divadla v Olomouci-Hodolanech, kde se hosté usadí uprostřed živé zahrady, servírují vybraná menu inspirovaná přírodou již deset let. Ze zisku michelinské hvězdy má Přemek Forejt obrovskou radost, bere ji ale zároveň také jako závazek.

„Jedna věc je ji získat, druhá věc je ji udržet. Ten stres teprve přijde. Teď si to budu ještě užívat, od Nového roku kopneme zase pořádně do vrtule,“ řekl osmatřicetiletý šéfkuchař.

O zisku jednoho z nejprestižnějších ocenění v gastronomii se šéfkuchař dozvěděl ve čtvrtek v Mariánských Lázních, kde francouzská společnost Michelin představila nového průvodce po restauracích v Česku. Poprvé tam byly oceněny i podniky mimo Prahu. „Bylo to nečekané, vlastně mě vůbec nenapadala myšlenka mít hvězdu. Jel jsem tam s tím, že je hezké být jednou z restaurací zahrnutých v průvodci. Tak vysoko jsem ve své hlavě nemířil, bylo to milé překvapení,“ popsal své pocity šéfkuchař.

Na gastronomickou mapu světově proslulého průvodce Michelin se dostal premiérově podnik z Olomouce – renomované ocenění získala restaurace Entrée známého šéfkuchaře Přemka Forejta. Oblíbený cíl milovníků kulinářských zážitků v olomoucké části...

Jídla v olomoucké restauraci ochutnávali inspektoři anonymně, místa si rezervovali jako běžní hosté. Restauraci stejně jako ostatní vybrané podniky hodnotili podle přísných mezinárodních kritérií, jejich identita je přitom přísně chráněna. Kdy zavítali do Olomouce, tak zástupci podniku netuší. „Nevíte to, nijak se neprokazují, je to náhoda – musíte si udržet svůj standard, protože co vím, chodí do restaurací opakovaně,“ podotkl Forejt.

Koncept Restaurant Entree je inspirovaný přírodou, podle stránek podniku má návštěvníky zavést do světa divadla, ale i rostlin a nerostů. Restaurace je pojata v prostoru otevřené kuchyně se živou zahradou. Podle zástupců podniku zdejší kuchaři jídlem vyprávějí příběh. Zřejmě i to mohlo inspektory oslovit. „Děláme věci, které nás baví, které nám chutnají a to poté servírujeme našim hostům. Líbí se nám, když jídlem můžeme hostu převyprávět nějaký příběh. Líbí se nám vracet se ke klasickým receptům a předělávat je, hrát si s nimi. Snažíme se být jiní; už deset let,“ doplnil šéfkuchař.

Podle Forejta je ocenění výsledkem práce celého týmu. „Nikdy to není o jedinci. Mám kolem sebe tým úžasných lidí, kteří mají volnost v tom, co dělají, protože jsou úžasní profíci – a společně tvoříme,“ míní. Podle manažerky restaurace Kateřiny Bortlové je hvězda oceněním celé desetileté práce. „Ocenění patří celému týmu, který již deset let posouvá hranice. Pracují tak, aby hosté odcházeli spokojeni a rádi se vraceli,“ řekla Bortlová. „Ještě více nás to nyní motivuje k další práci, která nás dovedla až sem. Dává nám to nový impuls,“ dodala.

Sám šéfkuchař svým fanouškům vzkazuje, že tvář si ponechá olomoucká oceněná restaurace stále stejnou. „Určitě nehodlám něco rapidně v Entree měnit. Jsme ohodnoceni za to, co děláme a v tom budeme chtít pokračovat. Budeme chtít být stejní, jací jsme, ale vždy je šance se nějak zlepšit,“ uzavřel Přemek Forejt.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Restaurace, jídlo, gastronomie, michelinská hvězda, Michelin, průvodce, Olomouc, Entrée, Přemek Forejt, šéfkuchař, michelin Entrée, Olomoucký kraj

Komentáře

Ivánek Mor

Kolik za ni zaplatili? :-)

Dnes, 09:09Odpovědět

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.