Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Na Svatém Kopečku započne druhá etapa rekonstrukce baziliky, opraveny budou i Svaté schody

Areál baziliky na Svatém Kopečku u Olomouce, který byl v letošním roce prohlášen za národní kulturní památku, je od září tohoto roku až do konce roku následujícího podroben rozsáhlé rekonstrukci.

Přesto, že se jedná o velký rozsah prací, jež budou probíhat nejen v samotné bazilice, ale i v dalších částech areálu, mimo jiné v prostorách Svatých schodů, v pravém dvorním křídle kláštera, v historických sálech nebo v ambitech, nebude areál veřejnosti uzavřen a v bazilice bude zachováno konání bohoslužeb.

V rámci obnovy je plánována oprava vnitřních omítek i fasád větší části areálu, rekonstrukce oken a dveří, budou zde rekonstruovány elektroinstalace, vytápění, osvětlení i ozvučení v objektu. Důležitou součástí bude i instalace nových zabezpečovacích a protipožárních systémů. Převážnou část plánovaných prací ovšem představují odborné restaurátorské práce na sochařských i malířských uměleckých dílech, podlahách, vitrážích, rekonstruovány budou oltáře, kazatelna ale také například historický mobiliář z reprezentačních částí rezidence.  

Projekt nezapomněl ani hlavní nádvoří s ambity a zahradou. Vedle stavebních rekonstrukcí se zde plánuje odstranění novodobých a nevyhovujících povrchů a nahrazení jinými, lépe odpovídajícími historické podstatě i významu objektu. V plánu je i osazení venkovní plochy novými vegetačními prvky i revitalizace trávníku. Prostor bude opatřen mobiliářem historizujícího typu tak, aby mohl být užíván veřejností.  Součástí úprav je i restaurování monumentálního kamenného sousoší sv. Norberta z roku 1753, které je nyní v havarijním stavu. Díky kompletní rekonstrukci nádvoří tak budou moci návštěvníci využívat nové přístupové plochy do poutního areálu.

Rekonstruovány budou rovněž unikátní Svaté schody a s ním i muzeum Matice Svatokopecké, jež bude vybaveno moderními vitrínami, umožňujícími prezentaci vzácných exponátů. Veřejnosti bude také poprvé představena obnovená historická knihovna. Jelikož původní svatokopecké knihovní svazky jsou dnes součástí Vědecké knihovny v Olomouci, bude knihovna vybavena svazky ze Strahovské knihovny, jež budou svým obsahem, zaměřením a datem přibližně odpovídat původnímu inventáři. Z uměleckých fondů Strahovského kláštera budou také podle potřeby doplněny exponáty do muzea Matice svatokopecké.

Díky projektu budou zprovozněny nové návštěvnické trasy a bude i umožněn celoroční návštěvnický provoz památky. Veřejnosti se otevřou nové, doposud uzavřené, nepřístupné nebo nevyužívané části areálu (například prostory reprezentačních sálů rezidence, Svatých schodů, kaple, sakristie nebo již zmíněné prostory historické knihovny). Počítá se rovněž s odstraněním nejrůznějších přístupových bariér a instalací bezbariérových prvků, v plánu je obnovení východního vstupu do baziliky. Cílem celého projektu obnovy je nejen obnova národní kulturní památky, ale především její plnohodnotné využití pro nejširší veřejnost.

Tisková zpráva | Foto Tomas Lollky [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Svatý Kopeček, rekonstrukce, opravy, Svaté schody, bazilika, knihovna, Olomouc, národní kulturní památka, projekt, Strahovská knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Svatém Kopečku započne druhá etapa rekonstrukce baziliky, opraveny budou i Svaté schody  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.