Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Z části hřbitova na Nové Ulici se stane park

Část hřbitova na Nové Ulici se změní v park. První etapa revitalizace celého prostoru už začala, město přijde na 6 milionu korun. V první etapě se opraví hřbitovní zeď a oplocení a započnou se zemní práce, které povedou k druhé etapě, kdy bude vybudován park.

„V první etapě se jedná především o opravu cihlového oplocení hřbitovní zdi a brány s barokními prvky. Chystá se výměna pálené krytiny, doplnění nové zdi z cihel v kombinaci se železobetonovými hlavicemi. Vybudováno bude i nové oplocení z pletiva, které doplní výsadba živého plotu a nová brána,“ uvedl investiční náměstek primátora Filip Žáček.

Stejně tak začnou i zemní práce, které budou předehrou k parkovým úpravám v následné druhé etapě. „Veřejný park do budoucna vznikne v dnešní severní části hřbitova, kde se nyní nachází pomník společného hrobu 544 německých obyvatel Olomouce, kteří přišli o život těsně po druhé světové válce,“ upřesnil náměstek primátora Aleš Jakubec. Pomník samotný se přestěhuje do oplocené části hřbitova.

Podle zpracované studie je park komponován pro klidovou rekreaci a se hřbitovem by měl být spojen velkou dřevěnou bránou. Vizuálně budou park se hřbitovem propojovat průhledy ve zdi. Vypracovaná studie počítá s tím, že hlavní cesty parku povedou od zastávky autobusu. Počítá se také a volným zatravněným kruhovým prostorem.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky hřbitov, Nová Ulice, přestavba, park, plot, Filip Žáček, druhá světová válka, Aleš Jakubec, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z části hřbitova na Nové Ulici se stane park  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.