Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Dopravní systém Olomouckého kraje využilo v loňském roce více cestujících

Integrovaný dopravní systém Olomouckém kraje (IDSOK) loni evidoval v linkových autobusech, vlacích a vozidlech MHD 266 458 078 cestujících, kterých bylo navzdory problémům s novými jízdními řády meziročně o sedm milionů více. V závěru roku 2018 totiž počet cestujících v kraji výrazně vzrostl díky nově zavedeným celostátním slevám na jízdné pro důchodce a studenty. Informaci jsme získali z výroční zprávy Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

V prvním čtvrtletí loňského roku počet cestujících v IDSOK nejprve klesl. Podle vedení krajského koordinátora dopravy to zřejmě souviselo s problémy při zavádění nových jízdních řádů linkových autobusů, které vzbudily kritiku cestujících i zástupců samospráv. Například loni v únoru IDSOK evidoval 17 867 233 cestujících, zatímco ve stejném období roku 2017 jich bylo 19 209 103.

Jízdní řády byly poté postupně upraveny. „Od dubna, kdy se situace v zásadě stabilizovala, počet cestujících rostl. Zásadnější nárůst cestujících v IDSOK v porovnání s rokem 2017 byl v důsledku zavedení celostátních slev pro vybrané skupiny cestujících zaznamenán v posledním čtvrtletí roku 2018," stojí ve výroční zprávě. Loni v prosinci služeb IDSOK využilo 25 053 987 cestujících, kterých bylo v meziročním srovnání o 3 768 851 více.

Více než 83 procent cestujících loni v IDSOK využívalo dopravní prostředky městské hromadné dopravy, devět procent veřejnou linkovou dopravu a zbývajících osm procent železniční dopravu. Počet kilometrů, které v rámci IDSOK ujedou linkové autobusy, vlaky a vozidla MHD, každoročně roste. „Za posledních šest let byl rozsah navýšen o více než třetinu až na celkových 36 520 041 kilometrů ujetých v roce 2018," uvedlo vedení KIDSOK.

Výnosy z jízdného IDSOK loni činily 423,36 milionu korun, přičemž jedenapadesátiprocentní podíl na nich měla veřejná linková doprava. Kompenzace slev pro důchodce a studenty ze státního rozpočtu za poslední čtyři měsíce roku 2018 činila 43 milionů korun a je zahrnuta ve výnosech.

Počet linek loni v Olomouckém kraji klesl o pětinu na 300. „Důvodem je nová koncepce veřejné linkové dopravy, která vedla nejen ke změně trasování linek, ale také k redukci počtu linek, které měly často pouze několik spojů a jejich trasa byla z velké části stejná jako některých jiných linek," stojí ve výroční zprávě.

Dopravu cestujících v Olomouckém kraji zajišťují čtyři autobusoví dopravci, Dopravní podnik města Olomouce a České dráhy. Olomoucký kraj za zajištění veřejné dopravní obslužnosti železničním a autobusovým dopravcům letos zaplatí téměř 1,2 miliardy korun.

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce, a. s.

Štítky ČR, doprava, Olomoucký, 2018, Olomoucký kraj, Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje, jízdní řád, městská hromadná doprava, České dráhy, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní systém Olomouckého kraje využilo v loňském roce více cestujících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.