Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Cyklista bez přilby je devatenáctkrát blíž smrti. Policisté preventivně zastavovali cyklisty

Teplé počasí vylákalo ven cyklisty a jejich sezóna už je v plném proudu. Cyklisté, a hlavně ti, kteří jezdí pravidelně, si uvědomují, že se v hustém provozu mohou stát lehce zranitelnými a pamatují na svou bezpečnost. Najdou se však i tací, kteří na svou bezpečnost příliš nedbají, proto policisté vyrazili na cyklostezku v Mohelnici.

Cyklista bez přilby je devatenáctkrát blíž smrti

Policisté, krajský koordinátor BESIP, ale také pracovníci Odboru dopravy při Městském úřadu Mohelnice s cyklisty na cyklostezce v Mohelnici probírali zajímavosti ohledně bezpečné jízdy na kolech a elektrokolech. Věděli jste například, že cyklista bez přilby je 19x blíž smrti, že reflexní materiál prodlouží vaši viditelnost až na 200 metrů nebo že pád z kola při rychlosti 25 kilometrů v hodině se rovná pádu z 2,5 na zem?

S preventivně zaměřenými kontrolami se cyklisté setkali v uplynulých dnech také v Olomouci nebo Velké Bystřici. „Cílem těchto preventivně pojatých akcí v duchu projektu Na kole jen s přilbou je přispět k větší bezpečnosti cyklistů v silničním provozu. I když zákon o silničním provozu cyklistům starším 18 let nepřikazuje mít při jízdě na hlavě upevněnou přilbu, správně upevněná přilba při nehodě může zachránit život nebo předejít vážným zraněním s trvalými následky,“ připomíná policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Těžká zranění a alkohol

Cyklisté, které hlídka zastavila, si odvezli drobné dárky v podobě reflexních doplňků, blikaček, cyklistických map nebo tiskovin s informacemi o správné výbavě jízdního kola a o zásadách bezpečné jízdy.

„V prvních čtyřech měsících letošního roku jsme v rámci Olomouckého kraje dokumentovali 28 nehod s účastí cyklistů, dva z nich utrpěli těžká zranění. V sedmi případech zřejmě sehrál svou roli také alkohol,“ uzavřela mluvčí policie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky doprava, hlídka, cyklisté, Olomoucko, cyklista, smrt, Mohelnice, BESIP, úraz, Olomouc, Velká Bystřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Farkas

Co se může cyklistům stát, když většina jezdí jako šus se sluchátky po chodnících mezi malými dětmi učícími se chodit, staršími lidmi, kteří jsou rádi, že ještě chodí...A policie prochází či projíždí okolo a nevidí...

Čtvrtek, 13. května 2021, 17:13Odpovědět

Cyklista bez přilby je devatenáctkrát blíž smrti. Policisté preventivně zastavovali cyklisty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.