Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomouc chystá opravu starého mostu nad rušnou výpadovkou na Mohelnici

Olomoucká radnice chce opravit most klenoucí se nad výpadovkou na Mohelnici, který je ve špatném technickém stavu. Oprava mostu poblíž kruhového objezdu si podle odhadu radnice vyžádá i s projektovou dokumentací zhruba 18 milionů korun.

Most byl vybudován v roce 1975 a převádí nad frekventovanou silnicí účelovou komunikaci mezi Řepčínem a areálem obchodního centra Globus a Olomouc City. Most už není využíván k přejezdu zemědělské techniky, slouží zejména chodcům a cyklistům k překonání frekventované čtyřproudé silnice.

Poslední průzkumy podle vedoucího odboru dopravy a územního rozvoje na magistrátu Marka Černého ukázaly, že i přes pravidelnou údržbu a opravy se stav nosné konstrukce zhoršuje.

"Zásadním problémem je velmi špatný stav předpínací výztuže, a tím blížící se možnost poklesu napětí v této výztuži," upozornil Černý. Technický stav mostu podle něj zhoršuje zejména zatékání dešťové vody, jehož příčinou jsou nedostatky konstrukce z dob výstavby mostu.

Magistrát již chystá zakázku na zpracování projektové dokumentace. "Preferujeme přitom návrh, který bude řešit celou mostní konstrukci jako lávku pro pěší a cyklisty při zachování stávajícího dispozičního uspořádání, tedy stejného rozpětí mostních polí a shodného počtu svislých podpor," uvedl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Než bude rekonstrukce mostu zahájena, bude podle Majora provedena nutná stavební údržba, která zamezí dalšímu zatékání vody do mostovky. Náklady na zpracování projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti a přeložky sítí radnice odhaduje na 685 tisíc korun bez daně. Odhad nákladů na opravu mostu je 17 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Google Maps

Štítky most, silnice, Globus, radnice, oprava, Olomouc, Mohelnice, projektová dokumentace, Martin Major, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chystá opravu starého mostu nad rušnou výpadovkou na Mohelnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.