Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Cyklobusy z Přerova letos nevyjedou, tradici již podruhé zhatila pandemie

Cyklisté se budou muset i letos obejít bez tradičních cyklobusů, které řadu let od června vyvážely z Přerova stovky cyklistů na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem a později i do Bouzova na Olomoucku. Tradici přerušila již loni pandemie koronaviru, z obdobného důvodu se spoje nepodaří vypravit ani letos.

"Letos cyklobusy nebudou, je to opět samozřejmě kvůli covidu, nikdo totiž dosud neví, jak bude fungovat zájezdová doprava. Za této situace nemůže město nic plánovat," uvedl cyklokoordinátor z přerovské radnice Jiří Janalík. Naposledy cyklobusy vyvezly na oblíbené trasy na 500 zájemců.

Poukázal na to, že město muselo doplácet za poslední půl rok již na autobusovou dopravu, bez dotací na linku by lidé tyto cyklistické spoje nevyužili. Cesta na Bumbálku by se jim totiž výrazně prodražila.

Cyklobus, který může přepravit až tři desítky kol, začal z Přerova jezdit v létě roku 2013. O spoj byl každoročně obrovský zájem a místa v něm byla několik týdnů dopředu obsazena.

Mnozí cyklisté však trasu na Bumbálku absolvovali už několikrát, to byl i důvod, proč organizátoři chtěli nabídku zpestřit a zařadili novou trasu na Bouzov.

Loni plánovali také cestu na Troják v Hostýnských vrších, už tehdy však spoje kvůli pandemii nevyjely. "Počítáme s tím, že spoje obnovíme příští rok," dodal Janalík.

Cyklobusy vyrážely od svého počátku z přerovského autobusového nádraží přes zastávku v Lipníku nad Bečvou. Při cestě na horské sedlo Bumbálka na hranici se Slovenskem se cyklisté vraceli po zhruba stokilometrové cyklostezce kolem řeky Bečvy zpět. Na druhé trase z Bouzova na Olomoucku je čekala zpáteční sedmdesátikilometrová trasa přes Litovelské Pomoraví kolem řeky Moravy.

Naopak v Prostějova začaly cyklobusy směrem na Drahanskou vrchovinu a Moravský kras jezdit už před několika týdny. Speciální autobusy pro cyklisty jsou součástí běžných autobusových linek.

V sobotu začnou opět jezdit oblíbené cyklobusy na Drahanskou vrchovinu

Od soboty začnou opět jezdit cyklobusy, které milovníky kol dovezou z Prostějova na Drahanskou vrchovinu nebo do Moravského krasu. Speciální autobusy pro cykloturisty, které zdejší dopravce vypravuje už několikátý rok po sobě, si získaly velkou...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky cyklobus, cyklistika, koronavirus, cykloturistika, Přerov, cyklista, Bumbálka, Bouzov, Slovensko, pandemie covidu-19, Olomoucký kraj, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklobusy z Přerova letos nevyjedou, tradici již podruhé zhatila pandemie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.