Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky

Překotný rozvoj sdílených elektrických koloběžek a kol v některých městech v kraji přináší první problémy. Cyklisté si stěžují, že například u nákupních center často nejsou volné stojany pro normální kola, a lidé také upozorňují na to, že koloběžky jezdí příliš rychle a občas se povalují v ulicích.

"To, že při každé procházce jakoukoliv části města zakopnu o pět elektrokoloběžek, je samozřejmě již běžná věc, ale že nemohu ani zaparkovat své kolo na stojanech sloužící veřejnosti při nákupu, je opravdu skvělý pocit," postěžoval si nedávno na sociálních stítích Olomoučan Filip Hovjacký.

Prostějov Ivo Rozehnal má podobnou zkušenost. "Také se vám líbí po celém Prostějově odložené koloběžky na chodnících? Skvěle začínají konkurovat nákupním vozíkům," stěžoval si na prostějovské radnici. 

Sdílená kola fungují v Olomouci a v Prostějově již delší dobu, masivní nárůst půjčování elektrokoloběžek však začal teprve nedávno. V Prostějově obyvatele rozčiluje také to, že lidé na kolech a koloběžkách ohrožují rychlou jízdou chodce.

"Především po Svatoplukově ulici, když jde člověk po chodníku z hlavního nádraží krásnou lipovou alejí, musí neustále uhýbat mladým na koloběžkách a na kolech. Jezdí docela rychle. Další příklad je podél Dony, cyklisté mezi chodci," popisuje situaci například Kamila Moučková.

Olomouc: polovina stojanů by měla být volná

Náměstek primátora Olomouce Matouš Pelikán (KDU-ČSL) problémy vnímá. "U cyklostojanů mají provozovatelé pokyn zaplnit maximálně padesát procent. Svá kola monitorují a samozřejmě tam může být nějaká prodleva, než je stihnou přestěhovat jinam," vysvětlil náměstek.

Problém s elektrokoloběžkami je větší. "Stává se, že jsou odložené někde na trávě nebo uprostřed cesty, problematická je i jízda po chodníku," přiznal Pelikán.

Město jednak dalo pokyn strážníkům, aby se na elektrokoloběžky zaměřili, apeluje rovněž na provozovatele. "Dohodu však úplně nerespektují, to se prostě moc nedaří," řekl náměstek. 

Vedení olomoucké radnice hodlá pilotní projekt a celou sezonu na konci roku vyhodnotit a v případě, že dohody nebudou fugnovat, je připraveno uvažovat i o nějakých restrikcích. V úvahu připadá například omezení vjezdu do pěší zóny nebo další kroky.

"Možností je ovšem málo, aby opatření nepoškodila například i soukromé uživatele koleběžek. Když to takhle ovšem půjde dál, potenciálních kolizí může přibývat. Počet uživatelů roste každým dnem a je to také hodně o chování a ohleduplnosti," dodal náměstek Pelikán.

Odstavená koloběžka nesmí překážet v provozu

V Prostějově je k parkování koloběžek určeno 135 stanovišť, a stejně to nestačí.  

"Vždy je třeba zaparkovat na určených místech na okraji chodníku. Uživatel se zavazuje, že elektrokoloběžku umístí tak, aby nepřekážela v pohybu chodcům, cyklistům a samozřejmě veškeré dopravě," varovala náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD).

Pokud jde o nebezpečnou jízdu, situaci pravidelně kontroluje městská policie. "Včera provedla kontrolu ve Svatoplukově ulici a udělila dvě pokuty řidičům koloběžek za jízdu po chodníku," ubezpečila referentka komunikace na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

Za porušení pravidel hrozí zablokování účtu

Provozovatelé sdílených kol a koloběžek varují, že pokud budou uživatelé porušovat smlouvu, zablokují jim účet. 

„Stejně jako kola ani koloběžky na chodník nepatří a lidé by s nimi měli jezdit pouze v cyklopruzích či po cyklostezkách nebo po kraji silnice. Našim uživatelům to také zdůrazňujeme, aplikace před každou jízdou zobrazí zásady správného pohybu po městě. Pochopitelně ale nemáme žádnou možnost, jak toto vymoci," vysvětlil Martin Zajíc, manažer pro elektrokola a koloběžky Bolt pro ČR a SK.

Pokud jde o parkování, koloběžky lze odložit pouze na vyhrazených místech a navíc tak, aby nepřekážely. Každý uživatel musí zaparkovanou koloběžku také vyfotit. "Pokud uživatel opakovaně odkládá koloběžky bezohledným způsobem, můžeme jeho uživatelský účet zablokovat,“ varoval Zajíc.

Společnost nextbike, která provozuje půjčování kol, začala v Prostějově a nyní působí ve 23 městech po celé České republice, rovněž ubezpečuje, že porušování pravidel nebude tolerovat. "Odvedli jsme spoustu práce v komunikaci s městy které nám daly důvěru. Tu chceme splácet dobrou službou," prohlásil Tomáš Karpov ze společnosti nextbike.

Opatrně na koloběžkách, varují záchranáři. V Jeseníkách zasahují i několikrát týdně

Lékaři z olomoucké záchranky varují, že s nadcházejícím létem musí čím dál víc zasahovat u úrazů po jízdě na koloběžkách v areálu v Koutech nad Desnou v Jeseníkách. Posádky sem vyjíždějí i několikrát týdně. Vedení areálu tvrdí, že turisty na...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Filip Hovjacký

Štítky kolo, koloběžka, sdílení, stojan, Prostějov, Olomouc, chodník, cyklista, parkování, Česko, Kamila Moučková, Tomáš Karpov, Alena Rašková, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sdílení kol a koloběžek přináší problémy. Plné stojany, nebezpečná jízda, odhozené koloběžky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.