Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Příčinou sobotní srážky vlaků na Prostějovsku byla zřejmě nepovolená jízda

Příčinou sobotní srážky lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku byla pravděpodobně nedovolená jízda za návěstidlo, které ji zakazovalo. Vyšetřování nehody, při které se zranili dva lidé, potrvá několik měsíců. Provoz se už částečně obnovil.

Pravděpodobnou příčinu nehody sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal a potvrdil i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem byl po srážce přerušen, dnes po poledni byla zprovozněna jedna kolej. "K 12:48 jsme zprovoznili první kolej s rychlostí do 50 kilometrů v hodině," uvedla Správa železnic.

Dnes a zřejmě v několika nadcházejících dnech budou moci vlaky v místě jezdit jen po jedné koleji a s omezenou rychlostí. Opravné práce budou pokračovat v následujících dnech.

"Další práce se budou teprve plánovat. Je třeba opravit poškozenou výhybku, druhou kolej i římsu nadjezdu," řekla dnes mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Rozsah prací i jejich časová náročnost a nutná výluka kvůli dalším opravám budou podle ní teprve upřesněny. Práce na odstraňování vykolejených vozů začaly v sobotu večer. Na místo byl povolán speciální jeřáb. Vykolejené vozy byly odstraněny kolem půlnoci ze soboty na dnešek, ráno se začala opravovat poškozená kolej.

"Příčina se vyšetřuje. Byl to jeden vlak privátní společnosti, podle mých informací projel návěstidlo, kde bylo zcela zjevně stůj, a bočně narazil do vlaku Českých drah," řekl dnes ministr Havlíček. Strojvedoucí, který podle ministra udělal fatální chybu, při nehodě utrpěl zranění.

Při nehodě byli zraněni dva lidé, druhým zraněným byl cestující v osobním vlaku. V obou případech šlo o lehká zranění. Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál vlaku. Podle Drážní inspekce byly škody odhadnuty na 10,3 milionu korun. Z toho tři miliony korun na osobním vlaku, pět milionů na lokomotivě a 2,3 milionu korun je škoda na trati.

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se dnes odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, vozy vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky nehoda, železnice, vlak, srážka, Němčice nad Hanou, okres Prostějov, havárie, osobní vlak, Karel Havlíček, Drážní inspekce, Správa železniční dopravní cesty, ANO 2011, Kojetín, Nezamyslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příčinou sobotní srážky vlaků na Prostějovsku byla zřejmě nepovolená jízda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.