Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Historický most v Litovli čeká oprava. Lidé mohou hlasovat o jeho využití

Pustit auta na most, nebo ne? Před rozhodnutím o možném omezení dopravy přes Svatojánský most stojí vedení města Litovle. Historická stavba bude vyžadovat rekonstrukci, současně se má pro zpracování projektu rozhodnout o jejím budoucím způsobu využívání.

Svatojánský most je třetím nejstarším v České republice. Jeho oprava by měla proběhnout v letech 2023 a 2024. Poté by se na něj buď vrátila auta jako tomu je v současnosti, nebo by tuto cestu přes řeku Moravu využívali jen pěší a cyklisté. Město Litovel na svých webových stránkách zveřejnilo anketu, ve které mohou lidé hlasovat pro jednotlivé varianty.

„Každá větší změna naráží občas na zvyklost, na kterou jsme desetiletí naučení. Chci, aby občané participovali na tomto projektu, jelikož to ovlivní spoustu lidí bydlících v současném nejhustším osídlení města. Anketa bude podpůrným materiálem k rozhodování pro zastupitele,“ uvádí starosta Litovle Viktor Kohout a doplňuje: „Musíme si však uvědomit, že se do ankety zapojí spíše lidé, kteří mají přístup k internetu. Důležitý bude názor i Odboru dopravy a naší Komise rady pro dopravu.“

Most z roku 1592 začíná vykazovat drobné nedostatky. Dochází k vlhnutí obkladových desek z pískovce a vzniku prasklin.  Podle městské analýzy s největší pravděpodobností zatéká do mostní konstrukce, což způsobuje zmíněné problémy.

Oprava a případné budoucí omezení dopravy se dotkne jedné z nejvíce obydlených částí Litovle, za mostem se nachází sídliště. Souběžně s historickým mostem ale vede o kousek dál hlavní tah městem, který aktuálně prochází stavebními úpravami. Provoz na mostě, kde se potkávají pěší a cyklisté a automobilová doprava, přináší řadu let rizika nehod.

„Dukelská ulice bude díky investici kraje lépe sjízdná a současně jsme vybudovali nový most na Pavlínce a rozšířili naši místní komunikaci. To se však zase nemusí líbit občanům bydlících v této lokalitě. Také se bude opravovat komunikace Studentů a Čihadlo. To vše bude mít dobrý vliv na větší plynulost dopravy přes město,“ objasňuje připravenost silnic v Litovli na případnou změnu dopravní situace starosta Kohout.

Náklady na opravu Svatojánského mostu by se měly pohybovat okolo pěti milionů korun. Další investicí, která by měla vylepšit stav dopravy Litovli, je plánované vybudování parkoviště v Sušilově ulici nedaleko pošty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky doprava, rekonstrukce, oprava, most, památka, Litovel, Svatojánský most v Litovli, Česko, řeka Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický most v Litovli čeká oprava. Lidé mohou hlasovat o jeho využití  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.