Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Chaos ve značení cyklostezek. Je to nebezpečné, upozorňují Olomoučané

Zmatek způsobily na některých místech v Olomouci nové nástřiky, které označují cyklostezky. Šipky se objevily na opačné straně, než byli cyklisté doposud zvyklí, na některých místech je navíc nové značení v rozporu se starým. Je to nebezpečné, upozorňují Olomoučané.

"Všimli jste si, jaký chaos nastal v poslední době na některých olomouckých cyklostezkách a chodnících? Cyklostezky jsou opačně označené, než jsme byli doposud zvyklí například z tržnice do parku. Nebo je značení po pár metrech na jiné straně, třeba na cyklostezce u Baumaxu," stěžovala si například Olmoučanka Iva Morkesová.

Obě trasy si projela na kole a nestačila se divit. "Proč nezměnit něco, co funguje, je logické a bezpečné. U Baumaxu jsem málem srazila chodkyni. Jela jsem z přechodu a ona vyšla ze zatáčky, obě jsme byly na správné straně," popisuje cyklistka.

Na sociálních sítích, kde na celou věc upozornil Roman Hutyra, mají změny již desítky kritických ohlasů. 

"Z které chytré hlavy vzniklo opačné označení cyklostezky a chodníku pro pěší z tržnice do parku? Jezdím tudy hodně dlouho a najednou změna? Staré označení cyklostezky je navíc na asfaltu na obou stranách, akorát méně výrazné jako to původní," popisuje situaci Hutyra. 

Lidé upozorňují také na to, že pokud stezky zapadnou listím nebo sněhem a značení nebude vidět, nastane ještě větší zmatek.

Radnice již oznámila, že co nejdříve zajistí nápravu

Olomoucká radnice přiznala, že se stala chyba, a co nejdříve zajistí nápravu. 

"Při značení cyklostezky u Baumaxu došlo k pochybení ze strany firmy, která dopravní značení pro město realizovala. O problému, který tím vznikl, samozřejmě víme a zjednáváme okamžitou nápravu tak, aby značení odpovídalo zadanému projektu," sdělila mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Město již firmu vyzvalo k nápravě. "Firma přislíbila, že hned jakmile to počasí dovolí, dopravní značení upraví tak, aby odpovídalo jak projektu, tak i místním podmínkám," dodala mluvčí.

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady je otevřená. Přišla na 31 milionů

Na Plumlovské přehradě u Prostějova se dnes otevřela dlouho očekávaná cyklostezka okolo vody. Pro zdejší obyvatele znamená bezpečné spojení s Mostkovicemi, Plumlov si od ní slibuje, že přitáhne turisty. Cyklostezka přišla na 31 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Hutyra, Iva Morkesová

Štítky cyklostezky, chaos, bezpečnost, značení, Olomouc, cyklostezka, BauMax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chaos ve značení cyklostezek. Je to nebezpečné, upozorňují Olomoučané  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.