Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Opravy výpadovky do Vrahovic provází zdržení, nedodělky a fušeřina, tvrdí město. Stavební firma to odmítá

Opravy důležité výpadovky do Vrahovic přerůstají ve skandál, který Prostějov dlouho nepamatuje. Město některé opravené úseky kvůli nekvalitní práci odmítlo převzít a stavebním firmám zastavilo platby. Navíc vyšlo najevo, že opravy posledního úseku se odkládají až na příští rok.

"Práce, které hradí město Prostějov, nebyly z naší strany převzaty z důvodu enormního výskytu vad a nedodělků. Do jejich úplného odstranění nebudou převzaty a samozřejmě ani uhrazeny. Musím přiznat, že takovou nekvalitní práci jsem za tři roky na magistrátu ještě nezažil a jsem velmi rozezlen," prohlásil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) odpovědný za investice, který ve Vrahovicích bydlí.

Domů se nyní nedostane snadno, protože opravy páteřní výpadovky, která spojuje centrum Prostějova s největší městskou čtvrtí, jen tak rychle neskončí. Cesta do Vrahovic je tak možná jen po objížďkách.

Stavbaři zdržení podle Rozehnala vysvětlují nepředvídanými komplikacemi, například zvýšeným rozsahem sanačních prací podle skutečného stavu podloží a neevidovanými inženýrskými sítěmi a zemními nádržemi.

"Stávající rozsah uzavírky ulice Vrahovické od ulice Průmyslová po most přes Hloučelu nebude měněn a potrvá do 19. 12. 2021," potvrdil Rozehnal. V této době ovšem stavbaři měli být už na dalším úseku od křižovatky s Janáčkovou ulicí po náměstí Padlých hrdinů.

"Nemůžeme připustit zbytečné a dopravu komplikující uzavírky. Proto úsek od ulice Janáčkova po náměstí Padlých hrdinů bude realizován až na jaře příštího roku. O podrobnostech budeme ještě jednat," dodal náměstek.

Stavební firma tvrzení města kategoricky odmítla

Vrahovickou ulici opravují společně dvě stavební firmy. Takzvaným správcem je pražská společnost PORR. Své stanovisko společnost PORR sdělila po týdnu.

"V souvislosti s rekonstrukcí výpadovky do Vrahovic nelze hovořit o žádném obřím zdržení, nedodělcích či fušeřině. Obdobná tvrzení se jednoduše nezakládají na pravdě. Zhotovitelé realizující uvedenou stavbu by přivítali, pokud by se město Prostějov zaměřilo spíše na komunikaci se svými občany namísto pokusů o přenášení odpovědnosti za dočasný diskomfort v okolí staveniště na stavební firmy, které se snaží odvádět poctivou a kvalitní práci ve stanoveném čase," uvedl právník společnosti Tomáš Grulich.

Stavbaři se brání, že veškeré stavební práce mají standardní kvalitu a odmítají, že by město některé práce odmítlo převzít. "K dnešnímu dni jsou veškeré pohledávky vůči městu řádně vyrovnány," uvedl Grulich. Smlouva podle něho stanovuje termín dokončení oprav do 24 měsíců od zahájení stavby a tento termín firma dodrží.

"Je ovšem pravdou, že provádění prací komplikují některé nezávislé faktory. V průběhu výstavby bylo například nutno vyřešit problémy s rozsáhlejší sanací neúnosné pláně a také průtahy s přeložkami inženýrských sítí a kolize s vodovodními přípojkami i hlavním vodovodním řadem, nezaznamenanými v projektové dokumentaci," vysvětlil Grulich.

V minulosti stavbaři podle města zdržení sváděli na pandemii koronaviru. Se zpožděním dokončili například už jeden z mostů. "Jsem velmi rozezlen, že nás zhotovitel včas neinformoval o zpoždění dodávky části mostních panelů od výrobce z důvodu pandemie," zlobil se v létě náměstek Rozehnal.

Obyvatelé Vrahovic zuří. Je to skandál

"Současný stav rekonstrukce mi přijde úplně skandální. Když se na jaře a v létě rekonstruovala silnice ve Vrahovicích, pracovalo na stavbě vždy jen několik málo pracovníků a tempo bylo hlemýždí. Už tehdy stavba nabývala zpoždění a otevření úseku se opozdilo. V současnosti je opoždění obrovské a rekonstrukce se přesouvá na jaro," rozčiluje se například městský zastupitel z Vrahovic Martin Hájek (Na rovinu!).

Slíbil, že se bude zajímat o to, jak budou stavební firmy potrestány. "Problém vidím jednak ve snaze vybírat vítěze soutěže jen podle ceny bez ohledu na kvalitu, a jednak v tom, že firma vysoutěží několik zakázek naráz a žádnou nedělá pořádně. Tohle je ale i problém investora, který si má průběžně hlídat rychlost a kvalitu," tvrdí Hájek.

Most ve Vrahovicích se otevřel. Kolaps dopravy v Prostějově však pokračuje

S více než čtrnáctidenním zpožděním se stavbařům podařilo zprovoznit most v prostějovské čtvrti Vrahovice, kde probíhají opravy důležité páteřní komunikace. Město ovšem sužují i další klíčové rekonstrukce, a řidiči tak prožívají muka. Doprava v...

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Vrahovická, opravy, skandál, kritika, stavba, Vrahovice, Prostějov, stavební firma, oprava, Tomáš Grulich, Martin Hájek, rekonstrukce, Porr, ANO 2011, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ján Vyrobík

Výstavbu silnic a dálnic, mají v cajku pražské mafie! Jsou to firmy bez zaměstnanců...

Pátek, 8. října 2021, 06:53Odpovědět

Opravy výpadovky do Vrahovic provází zdržení, nedodělky a fušeřina, tvrdí město. Stavební firma to odmítá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.