Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Podzim může na silnicích překvapit. Teploty rychle spadnou, tvrdí odborníci

Před náhlými změnami počasí varují s blížícím se zimou policisté i odborníci na bezpečnost v dopravě. Jedním z klíčových kroků je pro řidiče přezutí na zimní pneumatiky odpovídající kvality a zohlednění stavu silnic. Chodci a cyklisté by měli dbát na to, aby je řidiči mohli včas zpozorovat i za snížené viditelnosti.

„Stále je hezky a najednou to ze dne na ten spadne a teploty jsou kolem nuly. Řidič má určitou adaptační dobu. Lidé už by si měli zvykat na to, že musí sundat nohu z plynu, držet si větší bezpečnou vzdálenost a zafixovat si jinou brzdnou dráhu, kterou nyní auto může mít,“ zmiňuje základní zásady, které by nyní měli lidé za volantem zohlednit, koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Smyk či nehodu může při neopatrné jízdě způsobit námraza, bláto, mokré listí, mlha, déšť či sněžení. „Dost lidí hřeší na tyto zimy, začínají kupovat takzvané celoroční pneumatiky. A odsouvají přezouvání na zimní gumy, protože si říkají, že až tolik sněhu nebude. To je velice ošidné. Namrzlá vrstvička bláta u pole nebo listí také není žádná legrace,“ podotýká Miroslav Charouz z organizace BESIP. Od 1. listopadu do 31. března platí pro řidiče povinnost mít na osobním autě zimní pneumatiky s hloubkou dezénu minimálně 4 mm. A to současně za podmínky, že na komunikaci leží souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že takové okolnosti nastanou.

„Je skupina lidí, která šetří tím, že kupují nové pneumatiky dávají jen na přední nápravu a dozadu dají starší, s tím, že ještě chvíli vydrží. Je to velice nepříjemné, auto má pak v zatáčce nevyzpytatelné jízdní vlastnosti,“ upozorňuje Charouz.

Nová okružní křižovatka v Mohelnici ulehčí dopravě na vytíženém obchvatu

Nový kruhový objezd začal v těchto dnech sloužit řidičům v Mohelnici na Šumpersku. Okružní křižovatka za osmadvacet milionů korun značně ulehčí dopravě, spojuje cestu od Moravičan se silnicí do centra města a s jeho obchvatem.

Kromě kontroly zimní výbavy a osvětlení apelují policisté také na řádné očištění všech skel vozidla pro dobrý výhled. „Do horských oblastí i tam, kde to dopravní značka nenařizuje, doporučujeme sněhové řetězy. Za mlhy je povinnost řidiče zapnout zadní mlhová světla. Vždy je nutné jízdu přizpůsobit svým schopnostem, stavu a povaze vozovky,“ doplňuje policejní preventistka Marta Vlachová.

Komplikace může podle krajského koordinátora BESIPu způsobit i možnost odkladu technických prohlídek vozidel. „Spousta lidí odsunula technickou kvůli covidu, teď to budou přes Vánoce dohánět. Mezitím mohly vzniknout třeba nějaké závady na brzdách, které nikdo neodhalil. Odkládání potřebných kontrol se může vymstít. Mám obavy z toho, co se může vyrojit,“ míní Charouz.

Nejen pro chodce, cyklisty i koloběžkáře platí slogan „Vidět a být viděn“. Reflexní prvky či jiné upozornění řidičů na pohyb u silnice snižuje riziko nehody. „Za snížené viditelnosti při pohybu mimo obec je to povinností. Zde doporučujeme i osvětlení ve formě malých baterek, nesmíme však řidiče oslnit. Zapomínat bychom neměli při procházkách ani na své čtyřnohé kamarády. Je vhodné jim na vodítko, obojek nebo obleček připevnit reflexní doplněk,“ radí za Policii ČR Marta Vlachová.


 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Doprava, silnice, počasí, podzim, bezpečnost, zima, pneumatiky, Česká republika, BESIP, Policie České republiky, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzim může na silnicích překvapit. Teploty rychle spadnou, tvrdí odborníci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.