Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V Olomouckém kraji letos výrazně přibylo srážek se zvěří. Nejhorší je úsek u Jeseníku

Řidiči v Olomouckém kraji by si měli dát velký pozor na zvěř na silnicích. Počet srážek se zvěří totiž v letošním roce výrazně vzrostl, nejrizikovější je úsek na obchvatu Jeseníku. Škody už jdou v Olomouckém kraji do desítek milionů korun.

Policisté v kraji v období od dubna do září letošního roku evidovali 642 srážek vozidel se zvěří. Oproti minulým rokům to představuje významný nárůst, například před dvěma lety v době před covidem policejní statistiky zaznamenaly v kraji 563 nehod.

"V porovnání s ostatními regiony je v Olomouckém kraji nadprůměrná četnost srážek se zvěří, s ohledem na délku silniční sítě je zde větší počet srážek než ve zbytku republiky," potvrdil Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny, která statistiku nehod sleduje.

V Olomouckém kraji se tak jedna nehoda stala průměrně každého 5,6 kilometru, zatímco v celé České republice bez Jihočeského a Plzeňského kraje, kde nejsou k dispozici stejná data, je jedna srážka ze zvěří každých 6 kilometrů. Celková škoda v kraji již přesáhla 21 milionů korun.

"Jednoznačně nejrizikovějším úsekem je část silnice I/60 v katastru obce Jeseník. Na jediném úseku silnice dlouhém 344 metrů nedaleko Bobrovníku došlo ke 12 střetům se zvěří o celkové škodě 635 tisíc korun," varuje mluvčí pojišťovny.

Změna času může situaci ještě zhoršit 

Nastávající změna času může situaci ještě zhoršit. Zvěř totiž své chování nemění, zatímco motoristé na silnice vyrážejí kvůli posunu času v době, kdy už je šero nebo tma.

"Doporučujeme řídit s vědomím, že volně žijící živočichy můžeme potkat na silnici téměř kdekoliv. Největší riziko je v zalesněných úsecích, ale mnoho nehod se stane i na krajích obcí. Největší riziko střetu s živočichy bývá po setmění. Dále je dobré počítat s tím, že pokud silnici překonává jeden živočich, může jít další živočich nebo i stádo za ním,“ upozorňuje například Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice Lesů Praha. 

Ze statistik vyplývá, že riziko je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. Ráno roste riziko až čtyřnásobně. Kolem 80 procent všech srážek má na svědomí srnčí zvěř.

Obyvatelé Hluboček si stěžují na divoká prasata. Lesní zvěř rozryla i hřiště

Obyvatelé Hluboček a Hrubé Vody na Olomoucku si stěžují na divoká prasata. V okrajových částech obcí a chatových oblastech tato lesní zvěř po setmění hledá potravu a ničí zahrady nebo trávníky. Obec nabádá myslivce, aby zvýšili odstřel divokých...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky nehoda, srážka, zvěř, statistika, srna, pojišťovna, policie, Jeseník, Olomoucký kraj, silnice, havárie, živočichové, Generali Česká pojišťovna, Jan Marek, Zuzana Savková, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji letos výrazně přibylo srážek se zvěří. Nejhorší je úsek u Jeseníku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.