Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Cyklostezka z Prostějova do Vrbátek se odkládá. Kvůli modernizaci železnice

Stavba očekávané cyklostezky z Prostějova do Vrbátek v okolí železniční trati, na kterou je už hotový projekt, se odkládá. Železničáři totiž chtějí trať opravovat, takže se musí počkat, zda plánovaná cyklostezka do modernizace železnice nezasáhne.

Trasa do Vrbátek je prvním úsekem plánované cyklostezky z Prostějova do Olomouce. Bezpečné spojení pro milovníky kol mezi oběma městy zatím chybí.

Cyklisté proto stezku netrpělivě vyhlížejí. "Chtěla jsem se zeptat na cyklostezku z Prostějova do Vrbátek," dotazovala se nedávno na prostějovské radnici například Vítězslava Handlová.

Podle referentky komunikace Anny Kajlíkové se stavba musí bohužel odložit. "Na cyklistickou stezku z Prostějova do Vrbátek byla v minulém roce zhotovena projektová dokumentace. Vzhledem k tomu, že navržená trasa je v kolizi s plánovanou modernizací železniční trati, musíme vyčkat do doby zpracování projektové dokumentace na modernizaci," vysvětlila.

Správa železnic v příštích letech chystá modernizaci celé trati z Olomouce přes Prostějov do Nezamyslic, jejíž součástí je i úsek u Vrbátek.

"Půjde především o zdvoukolejnění v úseku Olomouc, Nové Sady, Kraličky a optimalizaci stávajícího úseku z Prostějova do Nezamyslic. Rekonstrukce zvýší rychlost vlaků až do 160 kilometrů v hodině," popsal mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Práce mezi Prostějovem a Olomoucí by měly probíhat v letech 2027 a 2028. Projekt zatím hotový není. "V současné době probíhá příprava výběrového řízení na zhotovitele záměru projektu, jeho vyhlášení se dá očekávat ještě během podzimu," dodal Gavenda.

Dlouho očekávaná cyklostezka okolo Plumlovské přehrady je otevřená. Přišla na 31 milionů

Na Plumlovské přehradě u Prostějova se dnes otevřela dlouho očekávaná cyklostezka okolo vody. Pro zdejší obyvatele znamená bezpečné spojení s Mostkovicemi, Plumlov si od ní slibuje, že přitáhne turisty. Cyklostezka přišla na 31 milionů korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, odklad, Správa železnic, Vrbátky, Prostějov, železnice, projekt, Olomouc, Správa železniční dopravní cesty, Nezamyslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklostezka z Prostějova do Vrbátek se odkládá. Kvůli modernizaci železnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.