Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Autobus za 80 tisíc. Dopravní podnik prodává vyřazené Solarisy, už dorazily nové

Vozový park olomouckého dopravního podniku prochází omlazením. Do provozu vyrazí první část v dubnu koupených autobusů Solaris Urbino 4. generace. Městská firma současně prodává vysloužilé vozy, které mají na kontě i přes milion naježděných kilometrů v hanácké metropoli.

Tři prodávané autobusy Solarisu Urbino z roku 2004 s naftovými motory nahradí čtveřice nových vozů stejného typu ve zmodernizované verzi. Dopraví podnik prodává dva krátké autobusy Urbino 12 a jeden dlouhý Urbino 18.

„Přišly nám nové autobusy a pro ty starší bychom neměli využití a ani kapacitu na odstavné ploše. Je potřeba tyto autobusy odprodat,“ vysvětlila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová.

Nejvyužívanější autobus s označením 610 najezdil celkem 1 314 860 kilometrů. Jeho odhadní cena je podle dopravního podniku 76 200 Kč. Autobusy prodá firma tomu, kdo do 8. listopadu nabídne nejvíce. I s nájezdem přes milion kilometrů si Solarisy podle Krčové drží svou spolehlivost. „Vozy jsou samozřejmě dál použitelné, ještě nedávno byly v provozu a mohou se do něj okamžitě vrátit. Autobusy většinou odkoupí jiný dopravce,“ dodává k typickému kupci ojetých vozidel dopravního podniku.

Olomoucké centrum už se chystá na vánoční trhy. Nabídnou novou vyhlídku i tradiční program

Začátek tradičních vánočních trhů v Olomouci se přiblížil. V centru města už vyrůstají stánky, kterých bude letos více než 130. Na konci týdne dorazí na Horní náměstí třicetimetrový vánoční strom, který se rozsvítí při zahájení populárních trhů...

Vzpomínky a rozloučení s vozy, které na olomouckých silnicích sloužily více než patnáct let, jsou podle mluvčí individuální záležitostí. „Asi by záleželo na pohledu každého řidiče, při vyřazování například poslední Karosy byla určitě nostalgie výraznější,“ podotýká Krčová.

I tyto typy vozů ale dokázaly oslovit muže a ženy nejen za volantem. „Mít to kde zaparkovat tak svůj busek koupím,“ napsal na Facebook pod nabídku šofér Josef.

Autobusy Solaris Urbino 4. generace při slavnostním předávání v roce 2018.

Olomoucí nyní bude již projíždět více autobusů čtvrté generace Solaris Urbino, které využívá dopravní podnik v krajském městě od konce roku 2016. Dodání zakázky za více než 75 milionů korun je rozděleno do dvou etap. „Nyní jsme dostali čtyři vozy a na jaře příštího roku by mělo přijít šest dalších. Nově tedy máme dva krátké vozy Urbino 12 a dva dlouhé Urbino 18,“ objasnila Martina Krčová z DPMO.

V nových autobusech je instalován pasivní antikolizní systém Mobileye, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a může tak zabránit kolizi s cyklistou či chodcem. Zároveň sleduje jízdní pruhy, hlídá vzdálenost od vozidla jedoucího před autobusem, omezení rychlosti či rozpoznává dopravní značky. Autobusy jsou vybaveny funkcí přisvětlení v zatáčkách a automatickýcm rozsvícením světlometů dle denní doby.

„Pro cestující bude jistě podstatným zvýšením komfortu cestování celovozová klimatizace, lépe čitelné vnější informační panely a větší vnitřní LCD monitory či místa pro nabíjení mobilních zařízení přes USB," doplnila Krčová. Podle ní budou nové autobusy v Olomouci nasazovány na většinu linek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Doprava, Dopravní podnik města Olomouce, autobus, prodej, MHD, DPMO, Olomouc, dopravní společnost, Solaris Urbino, Urbino, Karosa, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobus za 80 tisíc. Dopravní podnik prodává vyřazené Solarisy, už dorazily nové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.