Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Dlouho očekávaný severní obchvat Prostějova se otevřel. Stál 355 milionů

, aktualizováno 24. listopadu 2021, 13:11

O téměř půl roku dřív se dnes otevřel severní obchvat Prostějova. Propojuje výpadovky na Kostelec na Hané a Konici s dálnicí na Olomouc a Brno, a odvede tak část dopravy z věčně ucpaného centra. První auta sem vjela dnes dopoledne. Stavba trvala více než dva roky a stála 355 milionů korun.

Obchvat o délce přes tři kilometry vede od obchodní zóny u výpadovky na Olomouc k výpadovce na Kostelec na Hané a Konici. Na první části začal zkušební provoz již na začátku září, ode dneška je otevřený i most přes přes koleje směrem na Kostelec na Hané.

"Doufáme, že obchvat ulehčí dopravě v Prostějově. Olomoucká ulice by měla být odlehčena. Uvidíme, kolik těch aut severní obchvat stáhne," řekl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko). Po výpadovce na Olomouc denně projede zhruba 12 tisíc automobilů. "Jejich počet by se určitě měl snížit," podotkl.

FOTOGALERIE: Severní obchvat Prostějova v provozu

Středa, 24. listopadu 2021, 11:46

Severní obchvat Prostějova v provozu
Severní obchvat Prostějova v provozu

"V rámci stavby vzniklo přes tři kilometry nových asfaltových vozovek, tříramenná okružní křižovatka a také dva mosty. Jde o čtyřpolový most přes železniční trať a silnici II/366 a cyklistickou lávku přes silnici II/366," uvedla mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná

Stavbaři museli udělat také odvodnění a přeložky vysokého a nízkého napětí, optických kabelů, vodovodu a veřejného osvětlení a vybudovali rovněž dešťovou kanalizaci.

Několik pozemků musely úřady vyvlastnit

Důležitý severní obchvat Prostějova se málem nezačal stavět, protože úřady měly problémy s výkupy pozemků. Tím pádem by propadla dotace ve výši 269 milionů korun. Nakonec vznikla speciální kancelář, které se podařilo vykoupit pozemky od 120 vlastníků. Pět pozemků musely úřady vyvlastnit, majitele se většinou nepodařilo dohledat.

V budoucnu by měl být postaven i navazující severozápadní obchvat. Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) řekl, že radnice už spolu s krajským úřadem připravuje studii. 

"Cílem je dopravu odklonit na příjezdu od Ždáru nad Sázavou, Boskovic či případně Blanska už na úrovni Mostkovic, aby tranzit přijížděl na severní obchvat a pak na dálnici D46," uvedl Rozehnal.

Dnes začala výstavba severního obchvatu Prostějova. Otevřen by měl být v roce 2022

Několik tisíc automobilů by mělo denně projet po severním obchvatu Prostějova, jehož stavba dnes začala na okraji města. Dva a půl kilometru dlouhý obchvat po zprovoznění v roce 2022 sníží dopravu hlavně na frekventované Olomoucké ulici. Řekl to...

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, Strabag, prostejov.eu

Štítky severní obchvat, otevření, doprava, Prostějov, Olomouc, Kostelec na Hané, Konice, Brno, pozemek, Jiří Pospíšil, ANO 2011, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouho očekávaný severní obchvat Prostějova se otevřel. Stál 355 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.