Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Čtyři nehody na dráze za týden. U Litovle vjel řidič před troubící vlak, test na drogy byl pozitivní

, aktualizováno 13. ledna 2022, 11:57

Hlubočky, Bohdíkov, Smržice a Odrlice. Od minulého pátku už ke čtyřem dopravním nehodám na železničních přejezdech vyjížděli hasiči a další složky IZS v Olomouckém kraji. Ve středu večer zasahovali u kolize vlaku a dodávky u Odrlic na Litovelsku, ve čtvrtek ráno pak dopravu zkomplikovala podobná událost u Prostějova.

„Právě zasahujeme na železniční trati mezi Smržicemi a Kostelcem na Hané, kde se na přejezdu srazil vlak s osobním autem. Nehoda se obešla bez zranění osob, 28 cestujících jsme evakuovali. Byli přepraveni na nádraží v Prostějově. Místo jsme zajistili a předali hasičům Správy železnic,“ uvedla ve čtvrtek ráno mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Evakuační autobusy pro stovky lidí. Hasiči řešili nehodu na dráze i srážku autobusu s dodávkou

Dvě dopravní nehody dělilo na Šumpersku jen několik kilometrů i krátký časový rozestup. Jednotky IZS vyjížděly ke kolizi vlaku s osobním autem na přejezdu v Bohdíkově, poté hasiči rovnou přejeli do nedalekého Raškova, kde se srazila dodávka s...

„Přejezd byl zabezpečen pouze výstražnými kříži. Škoda se pohybuje v desítkách až stovkách tisíc korun," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové řidič na nechráněném přejezdu pravděpodobně přehlédl přijíždějící vlak.

Provoz na trati byl po šesté hodině ráno zastaven a podle webu Českých drah bude výluka na tomto úseku trvat asi do půl desáté dopoledne. Mezi Prostějovem a Kostelcem na Hané je zajištěna náhradní autobusová přeprava, uvedly České dráhy. Omezení se na podobnou dobu týká také přilehlé silnice mezi Prostějovem a Kostelcem.

Při nehodě u Litovle vyšel řidiči pozitivní test na drogy

Ve středu večer vyjížděly jednotky integrovaného záchranného systému ke kolizi motorového vlaku s dodávkou na trati mezi Senicí na Hanou a Cholinou. V soupravě tentokrát cestoval jen jeden člověk a posádka vlaku. „Událost se obešla bez zranění. Místo nehody jsme zabezpečili, situaci pak dál řešili drážní hasiči. Pro pasažéra vlaku jsme zajistili náhradní dopravu do Olomouce,“ doplnila Lucie Balážová.

Na místě situaci řešili také policisté, podle prvotních zjištění třiačtyřicetiletý muž za volantem dodávky Ford vjel na železnici i přes opakovanou zvukovou výstrahu vlaku. „Alkohol u strojvedoucího i řidiče automobilu vyloučila provedená dechová zkouška. Ovšem orientační test na drogy vyšel u řidiče s pozitivním výsledkem na amfetamin či metamfetamin. Lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu muž odmítl. Policisté mu proto zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu," přidala podrobnosti olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová s tím, že hmotná škoda byla vyčíslena předběžně na 170 tisíc korun. 

Provoz na trati byl znovu obnoven až před půlnocí. „Dopravní nehoda, kterou policisté kvalifikovali jako několik přestupků podle zákona o silničním provozu, je i nadále v jejich šetření," podotkla Vaňharová.

Vlak v Hlubočkách smetl auto z přejezdu. Dva lidé utrpěli zranění, nehoda zastavila provoz na trati

S velkým štěstím a jen s lehkým zraněním vyvázla devětapadesátiletá řidička ze srážky s osobním vlakem na přejezdu v Hlubočkách u Olomouce. Žena v autě zkřížila cestu osobnímu vlaku, ve kterém jelo 37 cestujících. Kromě zraněné řidičky skončil v...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Hasičský záchranný sbor podniku Správa železnic

Štítky Doprava, nehoda, auto, vlak, přejezd, železnice, České dráhy, Hasiči, HZS Olomouckého kraje, Prostějov, Olomoucký kraj, droga, Hlubočky, Litovel, Smržice, Kostelec na Hané, Bohdíkov, Odrlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři nehody na dráze za týden. U Litovle vjel řidič před troubící vlak, test na drogy byl pozitivní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.