Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 29. května 2024  |  Svátek má Maxim
Bez reklam

Hranice rozšíří počet míst, kde budou rychlost řidičů kontrolovat radary

Hranice na Přerovsku jsou dalším z měst v Olomouckém kraji, které se pokusí zkrotit neukázněné řidiče pomocí radarů na měření rychlosti. Jejich počet hodlá radnice zdvojnásobit a zvýší i počet lokalit, kde se bude měřit. Radary začaly v poslední době fungovat také v Prostějově nebo Jeseníku.

"Všichni řidiči by si teď měli dávat pozor. Město Hranice nasadí další místa na měření rychlosti. Původně se dva radary postupně střídaly na šesti místech, tentokrát k nim přibydou ještě další dva v ulici Alešova na výpadovce na Potštát a v místní části Valšovice," potvrdil mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

V minulosti Hranice měřily rychlost například na Smetanově nábřeží u křižovatky s ulicí Partyzánská, v ulici Žáčkova, v Drahotuších nebo v Černotíně. "Letos se navíc plánuje úsekové měření v místní části Slavíč," upozornil Bakovský.

Aut je přitom na silnicích rok od roku více, jak potvrdilo poslední sčítání dopravy. V Hranicích a okolí se sčítání provádělo na dálnici, na tahu na Valašské Meziříčí, na čtyřproudé komunikaci od Lipníka směrem k Bělotínu a také na silnici od Potštátu přes Třídu I. máje a Šromotovo náměstí.

"Jednak narůstá provoz na dálnici D1, ale také zejména na silnici na Valašské Meziříčí, kde provoz po napojení Komenského ulice dosahuje přes 13 tisíc aut denně," sdělil Bakovský.

Prostějovem se někteří šílenci řítili rychlostí až 120 kilometrů. Ve městě je již druhý radar

Několik desítek řidičů, kteří překročili povolenou rychlost, zachytí každý den radar na frekventované brněnské výpadovce v Prostějově. Na záznamu jsou ovšem i řidiči, kteří ve městě jeli přes sto dvacet kilometrů v hodině. Dnes v Prostějově začal...

Radary nyní pořídil také Prostějov a Jeseník

Radary od loňského roku sledují řidiče také v Prostějově. Ve městě byla jedna kamera, která se střídala podle potřeby v Brněnské, Dolní nebo Olomoucké ulici, radnice chce nyní pořídit další radary pro ulici Vrahovickou a Vápenici. 

"V loňském roce byl instalován radar v ulici Brněnská. Za prvních 14 dnů provozu v měsíci říjnu byla zaznamenána více než tisícovka přestupků. Poté už si řidiči přece jen dali říct a sundali nohu z plynu. V listopadu poklesl počet zaznamenaných přestupků na zhruba 800 a v prosinci na necelých 500," popsala náměstkyně primátora Prostějova Alena Rašková (ČSSD).

Také v Jeseníku se strážníci na frekventovaných místech zaměří na rychlost automobilů. Na konci loňského roku zastupitelstvo schválilo nákup laserového měřiče rychlosti. "Měření by mělo vést ke zklidnění dopravy ve městě, a to zejména v blízkosti přechodů pro chodce, škol a školek a míst s vysokou frekvencí pohybu chodců, především dětí," potvrdila mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Stacionární radary mají také Šternberk na Olomoucku a Přerov, kde měří rychlost od podzimu 2018 na třech kritických místech.

Na Červenohorském sedle někdo jezdí i přes dvě stě za hodinu, říká koordinátor BESIPu Charouz

Oblast Červenohorského sedla detailně zná Miroslav Charouz z organizace BESIP. Krajský koordinátor oddělení pro bezpečnost na silnicích vítá záměr instalovat úsekové měření na cestě vyhledávané motorkáři a dalšími příznivci rychlé jízdy. „Čím...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hranice

Štítky radary, rychlost, měření, provoz, Hranice, radar, radnice, Prostějov, Jeseník, silnice, Olomoucký kraj, okres Přerov, Potštát, Valašské Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice rozšíří počet míst, kde budou rychlost řidičů kontrolovat radary  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.