Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Přerově začnou cestující vozit dva elektrobusy. Jezdit budou do Kozlovic a Dluhonic

Cestující, kteří po Přerově jezdí autobusy městské hromadné dopravy, se mohou těšit na jedno překvapení. Již zanedlouho flotilu vozů rozšíří dva stroje na elektřinu. Jezdit budou z Předmostí přes centrum k nemocnici a do Kozlovic a mezi Dluhonicemi a autobusovým nádražím.

"Během května bychom rádi nasadili na linky MHD Přerov dva elektrobusy značky SOR. Půjde o ty, které cestující znají třeba z městské dopravy na Kladně, kde podobné vozy provozujeme. Elektrobusy už máme v depu a připravujeme je na provoz," potvrdil mluvčí Arriva Transport ČR Jan Holub.

Elektrobusy vyjedou na linku 101 z Předmostí přes centrum k nemocnici a do Kozlovic a na linku 105 z Dluhonic na autobusové nádraží. Na městské linky v Přerově chce dopravce kromě toho letos v polovině roku nasadit ještě další nové autobusy.

U nápadu zapojit do přerovské MHD ekologické vozy byl současný městský zastupitel, tehdy radní města Jan Horký (Společně pro Přerov a Piráti).

"Když jsme v roce 2017 připravovali veřejnou zakázku na dopravce městské autobusové dopravy, měli jsme možnost definovat si požadavky. I proto dnes v Přerově jezdí nízkopodlažní autobusy s klimatizací. Povinností dopravce je kromě toho od letoška zapojit i dva elektrobusy," potvrdil Horký.

FOTO/VIDEO: Olomouc má svůj první elektrobus, je tichý a klimatizovaný

Dvanáctimetrový elektrobus bude nasazen do běžného provozu na lince číslo 14 od pondělí 29. října. Dopravní podnik za něj zaplatil přes 13 milionů korun.

Přerov však není v Olomouckém kraji prvním městem, které elektrobusy do své MHD zapojilo. Jeden vůz má například Olomouc, naprostým unikátem jsou Hranice, kde od roku 2017 jezdí výhradě elektrobusy a MHD je navíc zdarma.

"Elektrobusy jsou v provozu už několik let. S nadsázkou jsme říkali, že jsme jedním z prvních měst v Evropě, kde je plně elektrifikovaná MHD," řekl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. V České republice město Hranice nicméně první bylo.   

"Hlavním důvodem byl fakt, že společně s Přerovem máme jedno z nejhorších ovzduší v kraji. Trpíme přenosem z Ostravska a zavedení elektrobusů bylo jedním z opatření ke zlepšení ovzduší. Fungují bez problémů," potvrdil mluvčí radnice.

Elektrobus začal hořet přímo při jízdě, poté ho pohltily plameny. Škoda je 10 milionů korun

Čtyři jednotky hasičů vyjížděli v neděli vpodvečer na ulici Tř. 1. Máje v Hranicích, kde vzplál za jízdy autobus.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arriva

Štítky elektrobus, MHD, ekologie, Přerov, Kozlovice, městská hromadná doprava, Česko, Jan Blahoslav Horký, Jan Holub, Arriva, Česká pirátská strana, Hranice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

A proč má článeček fotku Kladenského zámku?

Pátek, 8. dubna 2022, 13:09Odpovědět

V Přerově začnou cestující vozit dva elektrobusy. Jezdit budou do Kozlovic a Dluhonic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.