Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

S příchodem jara se policisté zaměřili na kontrolu koloběžek. Na chodník nesmí, varují

S příchodem jara začali policisté v Olomouckém kraji kontrolovat koloběžky. Majitelé musí dodržovat podobné předpisy jako například cyklisté, koloběžku nesmí řídit opilí. Stroj musí mít určité parametry, musí mít povinnou výbavu a lidé s koloběžkami nesmí na chodník, jinak hrozí pokuty.

"Policisté se zaměřují na kontrolu strojů i jejich uživatelů. Jsou to cyklisté se všemi právy a povinnostmi, koloběžka je zařazena mezi jízdní kola a podléhá povinné výbavě. Můžete se s ní mimo jiné vydat na silnici, využit cyklostezek, nelze ji však k jízdě užít na chodníku, ani k přejíždění přechodů pro chodce. Tam ji můžete pouze vést," upozorňuje komisařka z krajského ředitelství policie v Olomouci Alena Dudešková.

Pokud lidé chtějí používat elektrokoloběžku bez povinné registrace a řidičského oprávnění, pak taková elektrokoloběžka nesmí mít maximální rychlost vyšší než 25 kilometrů v hodině a výkon elektromotoru nesmí překročit 250 W nebo maximálně 1000 W u dodatečně namontovaného motoru.

"Pokud vozidlo nesplňuje některou uvedenou podmínku, jedná se o motocykl, vozidlo kategorie L. Řidič takového vozidla musí být držitelem příslušného řidičského oprávnění, vozidlo podléhá registraci, musí mít sjednané pojištění odpovědnosti z provozu, jeho řidič je za jízdy povinen užít ochrannou přilbu schváleného typu a chránit si zrak vhodným způsobem," upozorňuje komisařka.

Policie nabádá majitele koleběžek, aby byli obezřetní a dodržovali pravidla. "V případě jejich nedodržení se takový uživatel může vystavit postihu ze strany policistů, ne-li zranit sebe, či někoho jiného. Kontroly ze strany policistů proto budou pokračovat," upozorňuje Dudešková.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR

Štítky koloběžky, kontrola, alkohol, výbava, parametry, policie, Olomouc, chodník, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

José Cinaksel

Opětovná buzerace.

Pátek, 15. dubna 2022, 08:06Odpovědět

Franta Fous

Po silnici není bezpečné už jezdit na kole. Koloběžka zapadne ještě hůře do výmolů na silnici.

Pátek, 15. dubna 2022, 07:35Odpovědět

S příchodem jara se policisté zaměřili na kontrolu koloběžek. Na chodník nesmí, varují  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.