Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Za čtyřicet a už od osmi hodin ráno. V Olomouci už platí vyšší sazba za parkování

Od začátku května vešla v platnost nová pravidla pro placené parkování v centru Olomouce. Krátkodobý tarif za parkování nyní vychází na 40 korun za hodinu a platí se už od osmi hodin ráno. V nově vytvořené zóně A dají řidiči za odstavení vozu rovnou stokorunu za hodinu. Pro držitele dlouhodobých parkovacích karet se prozatím situace nemění.

Horní i Dolní náměstí, Ostružnická, Kateřinská či Pavelčákova a další ulice. Lokalitu pěší zóny v centru Olomouce nyní pokrývá takzvaná zóna A placeného parkování, kde řidiči při dodržení pravidel vjezdu za krátkodobé parkování zaplatí sto korun za hodinu.

Jaký máte názor na zdražení parkování v centru Olomouce?

Celkem hlasovalo338 čtenářů

První fáze zavádění nové parkovací politiky ve městě se týká zhruba 2200 parkovacích míst. Stání na většiny z nich od 2. května vyjde na 40 Kč za hodinu. Lidé mohou platit tradičně v parkovacích automatech, SMS zprávami nebo přes webové rozhraní. Musí si přitom pohlídat výběr správné zóny. „V parkovacích automatech a prostřednictvím webové aplikace bude navíc i nadále možné platit po první zaplacené hodině kratší časové úseky. A to nově už po 15 minutách,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Tvar a cena SMS za parkování od 2. května 2022
Parkování v zóně A: OL A Registrační značka vozidla (cena 100 Kč/hod.)
Parkování v zóně B: OL B Registrační značka vozidla (cena 40 Kč/hod.)
Telefonní číslo se nemění. SMS se i nadále posílají na 902 66

Zdroj: olomouc.eu

Jednou z významných změn je také úprava doby placeného stání. Zatímco ještě minulý měsíc se platilo v centru za parkování až od 9 hodin, nyní už je potřeba uhradit poplatek od osmi ráno. Odstavení vozidla v centru zůstává zdarma po 18. hodině večer.

Nové prvky systému parkování z pohledu města představují značné výdaje. Změnilo se dopravní značení, nastavení plateb, počítá se s výměnou parkomatů i s pořízením kamerového automobilu, který bude snímat registrační značky aut a automaticky vyhodnocovat, zda mají zaplacené parkování.

„Všechny informace týkající se parkování budou nově v digitální podobě, takže už nebude potřeba umisťovat fyzickou parkovací kartu za předním sklem. Strážníci si totiž budou moci všechny potřebné údaje ověřit v systému podle registrační značky auta,“ avizuje budoucí formát parkování v Olomouci mluvčí Štědrá.

Co s auty na sídlištích? Lidé nechtějí parkovací dům před okny, říká olomoucký primátor Žbánek

Zaváděním změn v systému parkování se podrobněji zabývá také olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). Úpravu parkovací politiky vidí jako takřka jediný nástroj, kterým lze nyní ve městě a zejména na sídlištích řešit nedostatek stání pro auta....

Po zdárném otestování systému kontroly parkování s využitím nového kamerového vozu a softwaru, plánuje město rozšířit zónu placeného parkování i o oblast širšího centra, kam by mělo spadat dalších zhruba šest a půl tisíce stání. Změny by se měly dotknout i dlouhodobých parkovacích karet, kde si jejich držitelé výrazně připlatí za vlastnictví dvou a více aut.

Ve financování města vznikla kapitola s názvem Fond mobility, kam budou směřovat peníze získané právě z plateb za parkování. „Z něj bude radnice hradit například výstavbu nových parkovacích míst, cyklostezek, autobusových zastávek, a další investice pro zvyšování bezpečnosti v dopravě,“ přislíbila za olomoucký magistrát Štědrá.

Parkování v Olomouci: Zdražení v centru se blíží, město otestuje software pro kontroly na sídlištích

Změny v placení parkování v Olomouci postoupily do další fáze, probíhá příprava rozdělení centra města na dvě oblasti. V nich se bude za několik měsíců platit čtyřicet nebo sto korun za hodinu odstavení auta, pro rezidenty zůstává zatím parkování...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Statutární město Olomouc

Štítky Doprava, parkování, parkoviště, Olomouc, cena parkování Olomouc, zdražení, SPZ, SMS, Dolní náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za čtyřicet a už od osmi hodin ráno. V Olomouci už platí vyšší sazba za parkování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.