Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Trať z Olomouce do Uničova čeká výluka. V červenci vyjede první elektrický spoj

Téměř celý letošní rok probíhá nepřetržitá výluka na železniční trati v úseku mezi Uničovem a Šumperkem. Všechny vlaky jsou nahrazeny autobusy. Na přelomu května a června k této výluce opět přibude na několik dní také výluka mezi Olomoucí a Uničovem. V červenci pak vyjede první elektrický spoj.

Už v pondělí v 7:00 začne nepřetržitá výluka v úseku z Olomouce do Uničova. Všechny vlaky budou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou až do středy 8. června, kdy výluka v 17:00 alespoň částečně skončí. Cestující se tedy musejí připravit ne cestování autobusem v celém úseku až do Šumperka. Výlukový jízdní řád je k dispozici na webových stránkách Českých Drah nebo v mobilní aplikaci Můj vlak. Umístění zastávek je rovněž uvedeno ve výlukovém jízdním řádu.

Od středy 8. června od 17:00 nutnost cestovat autobusem odpadne alespoň v úseku z Olomouce do Šternberka. Až do pátečních 18:00 bude však pokračovat výluka v úseku Šternberk – Uničov – Šumperk. Teprve v sobotu 11. června se vše vrátí k normálu a vlaky budou opět jezdit až do Uničova. Výluka dále do Šumperka bude pokračovat až do prosince.

Ze Šumperka na Olomouc nepojedou kvůli elektrifikaci deset měsíců vlaky

Od příštího týdne až do začátku prosince se cestující mezi Olomoucí a Šumperkem musí připravit na to, že na části trati mezi Šumperkem a Uničovem vůbec nepojedou vlaky. Důvodem je rozsáhlá modernizace celého úseku. Dopravu zajistí náhradní autobusy.

Důvodem těchto dvoutýdenních výluk jsou závěrečné práce související s rekonstrukcí tratě. Železniční svršek je třeba ještě jednou podbít a také připravit trakční vedení na pantografickou zkoušku, aby na trať mohly již brzy vyjet elektrické vlaky.

Prvním elektrickým spojem vedeným jednotkou RegioPanter by měl být vlak Sp 13741 Olomouc – Šternberk dne 1. července letošního roku s odjezdem v 18:00. Zpět se bude vlak vracet jako Sp 13742 v 18:20 ze Šternberka. Vlak bude jezdit během letních prázdnin v pátek a v sobotu. Od září bychom se pak měli konečně dočkat cíle celé rekonstrukce – provozu alespoň některých vlaků v elektrické trakci až do Uničova. Na nové RegioPantery pro celý Olomoucký kraj si však ještě budeme muset minimálně rok počkat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Pospíšil

Štítky výluka, opravy, elektrický spoj, Olomouc, Šternberk, Uničov, Šumperk, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať z Olomouce do Uničova čeká výluka. V červenci vyjede první elektrický spoj  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.