Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Krajští zastupitelé schválili zrušení čtyř desítek vlakových spojů. Kvůli rostoucím nákladům

Olomoucké krajské zastupitelstvo schválilo s platností od poloviny prosince zrušení čtyř desítek méně vytížených vlakových spojů. Hejtmanství si od toho slibuje úsporou 30 milionů korun. Náklady na železniční dopravu kvůli vyšším cenám energií výrazně rostou. V Olomouckém kraji se již zvýšilo jízdné v průměru o 15 procent.

Hejtmanův náměstek Michal Zácha (ODS) dnes zastupitelům řekl, že schválené omezení se týká 42 vlakových spojů, původně návrh počítal s 89 spoji. Nejdelší debata se týkala redukce vlakových spojů na trati z Šumperka do Koutů nad Desnou s odbočkou na Sobotín, kterou vlastní Svazek obcí údolí Desné. "Z původního návrhu několika desítek spojů k omezení jsme po dohodě se svazkem přistoupili k omezení celkem osmi spojů," podotkl Zácha.

Hejtmanství k omezení vlakových spojů podle Záchy přistoupilo kvůli tomu, že za letošní rok z důvodu rostoucích cen energií očekává značné doplatky za železniční dopravu. "Proto jsme s dopravcem zasedli k jednomu stolu a hledali úspory pro příští rok," řekl Zácha.

Elektrizace trati na Šumperk má být hotová v prosinci. Vlaky pak pojedou až stovkou

Technicky náročný transport 88 tun vážící mostní konstrukce zvládli stavaři nedaleko Šumperka, kde probíhá další fáze rekonstrukce a elektrizace železniční trati na Uničov. Celý úsek má být hotový na začátku prosince, vlaky zde v budoucnu...

Například na Šumpersku a Jesenicku budou v závěru letošního roku zrušeny některé ranní vlakové spoje mezi stanicemi Šumperk a Jeseník, na Přerovsku a Olomoucku odpolední vlak jedoucí z Olomouce do stanice Hranice na Moravě či některé spoje mezi Přerovem a Vsetínem. Zrušeny budou také některé ranní a večerní vlaky mezi Olomoucí a Moravským Berounem.

Původní návrh počítal s roční úsporou 267 875 takzvaných vlakokilometrů, což by snížilo výdaje na železniční dopravu zhruba o 57,5 milionu korun. S tím ale nesouhlasily některá města a obce, takže schválený materiál obsahuje omezení železniční dopravy o 140 668 vlakokilometrů ročně. Finanční úspora byla vyčíslena na 29,2 milionu korun, z toho na Olomoucký kraj připadá 26,6 milionu korun a na sousední Zlínský kraj 2,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlaky, spoje, rušení, kraj, železnice, Olomoucký kraj, Michal Zácha, Šumperk, ODS, Desná, Olomouc, Sobotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští zastupitelé schválili zrušení čtyř desítek vlakových spojů. Kvůli rostoucím nákladům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.