Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího za srážku vlaků v Němčicích nad Hanou

Policisté navrhli, aby strojvedoucí elektrické lokomotivy, která se na konci loňského července střetla v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku s osobním vlakem, šel k soudu. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla 24 milionů korun.

Policisté navrhují, aby byl strojvedoucí obžalován z obecného ohrožení z nedbalosti. Muže policie obvinila letos v květnu, po ukončení vyšetřování Drážní inspekce. Podle jejích závěrů vyšetřování nehodu zavinil právě strojvedoucí lokomotivy.

"Prostějovští kriminalisté předali státnímu zástupci spis s návrhem na podání obžaloby proti strojvůdci lokomotivy, která se v červenci 2021 srazila s osobním vlakem v Němčicích nad Hanou. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozí až osm let," uvedla policie.

Nehoda se stala v sobotu 31. července ve 13:30 v blízkosti stanice Němčice nad Hanou, nákladní lokomotiva se zde srazila s osobním vlakem jedoucím z Olomouce do Nezamyslic. Při nehodě byl zraněn jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí samostatně jedoucí lokomotivy. V obou případech šlo o lehká zranění. Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál.

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se dnes odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, vozy vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní...

Podle zprávy, kterou inspekce zveřejnila na konci dubna, zapříčinil nehodu strojvůdce lokomotivy po nedovolené jízdě za návěstidlo. Inspekce ve zprávě upozornila také na překročení rychlosti obou vlaků. Strojvedoucí lokomotivy s třináctiletou praxí při vyšetřování inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.

Ze zprávy inspekce vyplynula i další pochybení. Přes zákaz provozovatele dráhy strojvedoucí lokomotivy používal na elektrifikované trati při brzdění rekuperaci, kdy je brzdná energie odváděna zpět do sítě. Jeho dopravce také nezajistil, aby jeho výkon práce nepřesáhl 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky strojvůdce, obžaloba, srážka, železnice, zranění, Drážní inspekce, pochybení, Němčice nad Hanou, osobní vlak, policie, havárie, okres Prostějov, Olomouc, Nezamyslice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího za srážku vlaků v Němčicích nad Hanou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.