Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Prostějov chce investovat do inteligentních zastávek MHD. Zakázku má zlevnit technický pokrok

Prostějovská radnice bude usilovat o udělení dotace na projekt inteligentních zastávek MHD. Digitální informační systém za přibližně 30 milionů už má město částečně naplánované několik let, díky technickým inovacím by ale mohlo dojít k poklesu nákladnosti zakázky. Se samotnou instalací se prozatím počítá v závěru roku 2025.

Pro projekt inteligentních zastávek bude Prostějov připravovat žádost o dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj, podpora by mohla krýt až 85 procent nákladů. Město má od roku 2016 zpracovanou studii investičního záměru s názvem Informační systém hromadné dopravy Statutárního města Prostějova. Ta navrhuje technické řešení systému a rozsah osazení zastávek MHD informačními panely. „Maximální cenový odhad nákladů na realizaci sytému byl přibližně 31 milionů korun včetně DPH. Od roku 2016 došlo k výraznému zlevnění a zjednodušení těchto systémů. Investiční záměr bude ve spolupráci s provozovatelem MHD upraven a cenový rozsah aktualizován,“ uvedla mluvčí prostějovské radnice Anna Kajlíková. Podle zástupců města se tak díky inovacím dá se očekávat, že výsledná cena zakázky bude výrazně nižší.

Prostějovské muzeum vyzrálo na agresora. Na ukrajinskou vlajku už nyní nedosáhne

Prostějovské muzeum loni v březnu vyvěsilo vlajku Ukrajiny, aby tak podpořilo zemi, kterou napadlo Rusko. Vlajku však opakovaně strhával neznámý agresor, naposledy poškodil i historické kamenné bloky. Muzeum nyní vlajku umístilo tak, aby na ni...

V Prostějově už jsou informační tabule k dispozici například na dopravním terminálu Floriánské náměstí, předpokládaný termín instalace digitálních ukazatelů na řadě dalších míst podle aktuálních plánů připadá na leden 2025 až prosinec 2026. „Předmětem projektu je vybudování informačního systému hromadné dopravy na území města – zastávkách MHD, který umožní informování cestujících o očekávaných spojích, změnách a alternativách. Na informačních tabulích umístěných na zastávkách budou zobrazovány důležité informace pro cestující, například aktuální odjezdy spojů, případně informace o plánovaných výlukách, změnách v jízdních řádech a jiné informace nezbytné pro cestující,“ shrnul prostějovský primátor František Jura (ANO).

Podobný záměr má také vedení Přerova, které montáž inteligentních zastávek plánuje v případě získání dotační podpory na přibližně třicítce míst v srpnu příštího roku. Náklady na moderní systém by se měly pohybovat okolo 18 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Prostějova

Štítky Doprava, zastávka, MHD, inteligentní zastávky, informační tabule, informační systém, Prostějov, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce investovat do inteligentních zastávek MHD. Zakázku má zlevnit technický pokrok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.