Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Do Olomouce se sjedou legendární Bobiny, cestující se svezou zvláštními vlaky

V depozitáři ČD Muzea v Olomouci se v sobotu bude konat sraz legendárních elektrických lokomotiv Bobin. Akce připomene 70. výročí od vyrobení první z nich, na programu je bohatý doprovodný program včetně jízd zvláštních vlaků.

Mezinárodní sraz nejstarších elektrických lokomotiv pro stejnosměrný napájecí systém 3000 V řady E 499.0 se uskuteční v sobotu 12. srpna v olomouckém depozitáři ČD Muzea.  

Program startuje už dnes odpoledne, kdy se lokomotivy sjedou do Olomouce. K vidění budou stroje ze sbírek Českých drah a také ze Slovenska a od soukromých majitelů. Hlavní část programu se odehraje v sobotu, kdy bude návštěvníky čekat výstava Bobin a dalších historických strojů ze sbírek Českých drah. Program bude zahrnovat prohlídky lokomotiv s odborným výkladem a výstavu modelů. Děti se budou moci svézt na stanovišti posunovací lokomotivy BN 60.

Sobotní program zpestří také jízdy zvláštních vlaků. Historická souprava tažená některou z lokomotiv řady E 499.0 během dne třikrát vyrazí z Olomouce do Přerova a zpět. Odjezdy z Olomouce hl.n. budou v 9:00, 13:00 a 17:00. Připravené budou také čtyři jízdy z Olomouce do Prostějova a zpět, odjezdy z Olomouce hl.n. budou v 9:28, 11:28, 13:28 a 15:28.

Z deseti dodaných Stadlerů pět odstavených. Modernizace vlaků pro Olomoucký kraj se protahuje

Mezitímco se Českým drahám daří postupně obnovovat vozový park nejen v Olomouckém kraji například novými soupravami RegioPanter, u modernizovaných ojetých jednotek Stadler GTW se stále objevují problémy. Národní dopravce plánoval v regionu...

"Vrcholem mezinárodního setkání Bobin bude zvláštní mezinárodní expres z Olomouce do Popradu a zpět v neděli 13. srpna. Bobina expres bude vedený přípřežím muzejních Bobin E 499.085 Českých drah a E 499.062 slovenského Železničního klubu Tatran. Tímto historickým expresem se budou zájemci moci naposledy projet po staré trati pod Tatrami. Obdobnou jízdu už velmi pravděpodobně nebude možné opakovat. Kromě přeložky tratě pod Tatrami bude železniční stanice Žilina přepnuta na střídavý napájecí systém a po dokončení modernizace tratě do Košic zde již bude výhradní provoz ETCS," upozornil Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.

Podrobnosti o setkání Bobin a doprovodném programu jsou na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách cdnostalgie.cz. Podrobnosti o Bobina expresu jsou na webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Škoda Plzeň, Michal Štrublík, České dráhy

Štítky lokomotiva, setkání, Bobina, Olomouc, České dráhy, Slovensko, Tatry, Tatran, Košice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Do Olomouce se sjedou legendární Bobiny, cestující se svezou zvláštními vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.