Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Uzavírka průtahu v Olomouci ovlivní jedenáct autobusových spojů, na týden zastaví i tramvaje

Kromě řidičů osobních i nákladních aut se několikatýdenní uzavírka ulic Pražská, Foerstrova a Albertova v Olomouci dotkne také cestujících v městské hromadné dopravě. Rekonstrukce páteřní silnice pošle od konce září na náhradní trasy celkem jedenáct autobusových linek a způsobí i krátkou výluku tramvajového provozu.

Důsledné sledování změn jízdních řádů MHD si vyžádá od 24. září uzavírka dvou kilometrů silnice I/35 v Olomouci, tedy frekventovaného průtahu městem. Přes vytíženou komunikaci vede trasa jedenácti autobusových spojů a to konkrétně linek číslo 10, 12, 16, 19, 21, 26, 27, 29, 42, 50 a 52. „Trasy spojů a obsluha zastávek se budou měnit dle fází stavby, opatření nebudou po celou dobu uzavírky stejné,“ nastínila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová s tím, že podrobné informace k úpravě provozu by měly být k dispozici v úvodu příštího týdne.

Opravovaný úsek protínají čtyři světelné křižovatky, pátá křižovatka je na okraji uzavírky, kam ústí ulici Erenburgova z městských částí Řepčín a Hejčín. Křížení ulic budou podle jednotlivých etap rekonstrukce neprůjezdné. V říjnu si tak uzavírka na třídě Míru vyžádá i výluku na tramvajové trati do Neředína. V termínu od 13. do 22. října nebudou tramvaje číslo 2 a 7 jezdit v úseku od zastávky Palackého po konečnou stanici Neředín, krematorium.

Podle webu Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje dojde navíc k souběhu s částečnou uzavírkou na třídě Míru nedaleko nové prodejny Lidl. Důvodem jsou práce na rekonstrukci plynovodní sítě, které proběhnou ve třech etapách od úvodu září až do 24. října.

Stavební práce na třídě Míru (rekonstrukce plynovodu - částečná uzavírka)
Etapa I:   od   4.  9. 2023 do   3. 10. 2023 prostor II/448 ul. tř. Míru (cca od ul. Za Zlatou koulí po ul. Škrétova)
Etapa II:  od 11.  9. 2023 do 10. 10. 2023 prostor II/448 ul. tř. Míru (cca od ul. Škrétova po ul. Dvořákova)
Etapa III: od 25.  9. 2023 do 24. 10. 2023 prostor II/448 ul. tř. Míru (cca od ul. Pražská po ul. Za Zlatou koulí)
Zdroj: KIDSOK

Oprava vozovky v ulicích Pražská, Foerstrova a Albertova je naplánovaná v termínu od 24. září do neděle 5. listopadu „Komunikace bude uzavřena od okružní křižovatky u Globusu až po sjížděcí rampy na ulici Brněnská. Sjížděcí rampa z ulice Velkomoravská na ulici Brněnská bude uzavřena v termínu 6. listopadu až 10.  listopadu. Pro veškerou dopravu bude umožněn kolmý přejezd opravované komunikace minimálně na jedné z křižovatek s ulicí třída Míru, třída Svornosti a Hněvotínská a Štítného. Autobusovému provozu bude navíc umožněn obousměrný průjezd ulicí Albertova,“ doplnila mluvčí Sýkorová.

Pro osobní a nákladní dopravu povede objízdná trasa přes ulici Brněnskou a dále přes dálniční obchvat D35. Druhou variantou je pak podle ŘSD průjezd přes olomouckou část Řepčín dále ke Křelovu. Ačkoliv by se nabízela i varianta provedení rekonstrukce za částečné uzavírky a zachování provozu v režimu jednoho pruhu v každém směru, investor se zhotovitelem nakonec přikročil k úplnému uzavření silnice, přes kterou projíždí každý den přes dvacet tisíc vozidel. „Úplná uzavírka umožní kvalitnější, vhodnější, a hlavně rychlejší i levnější provedení opravy,“ uvedl mluvčí ŘSD Miroslav Mazal ke stavebnímu zásahu, který vyjde na více než 28 milionů korun.

Uzavírky křižovatek při rekonstrukci průtahu Olomoucí
od 13. října do 22. října bude uzavřena křižovatka na třídě Míru
od 23. října do 29. října bude uzavřena křižovatka na třídě Svornosti
od 30. října do 5. listopadu bude uzavřena křižovatka na ulici Hněvotínská
Zdroj: olomouc.eu

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, oprava, I35, Foerstrova, Pražská, Albertova, průtah Olomouc, uzavírka průtah, ŘSD, MHD, DPMO, autobus, tramvaj, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavírka průtahu v Olomouci ovlivní jedenáct autobusových spojů, na týden zastaví i tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.