Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: Zpoždění, kolony, ucpané ulice. Opravy v Olomouci byly nutné, celková uzavírka je rychlejší, vysvětlují silničáři

Opravy průtahu Olomoucí způsobují v ranní a zejména odpolední špičce zpožděné autobusy, ucpané ulice, kolony a zoufalé a nadávající řidiče. Silničáři ubezpečují, že opravy jsou nutné, později by stály víc a byly by komplikovanější. Celková uzavírka bude kromě toho trvat kratší dobu, než by byla rekonstrukce po částech.

Návštěvníkům obchodního centra Olomouc City ŘSD doporučuje využít objízdnou trasu přes nezpoplatněnou dálnici D35, díky uzavřenému nájezdu od Olomouce se ve směru z Ostravy netvoří tradiční kolony. Platí to i při odjezdu. Plynulý je i příjezd od Mohelnice.

Rozhořčené reakce vzbudily opravy důležitého průtahu Olomoucí, které od včerejška komplikují dopravu v celém krajském městě. Část řidičů nerozumí tomu, proč se dělá rekonstrukce poměrně zachovalé silnice, a kritizuje skutečnost , že úřady nenechaly průjezdnou alespoň půlku silnice, jak je to obvyklé u jiných velkých dopravních staveb.   

"Myslím si, že v Olomouci jsou jiné úseky cest, které jsou v mnohem horším stavu a potřebovaly by rekonstrukci. Třeba Polská ulice od Šantovky k železničnímu přejezdu," napsal na sociální sítě například Jaroslav Průcha

"Na tohle není co říct. Zavřít celý úsek najednou. Gratuluji," ulevila si také Marie Dvořáková. Podle dalších řidičů nastalo od včerejška v Olomouci dopravní peklo. Zejména v ranní a odpolední špičce je město ucpané, zoufalí řidiči musí čekat v dlouhých kolonách a desítky minut zpoždění nabírají kvůli hustému provozu také autobusy MHD.

Začíná oprava nejrušnější cesty v Olomouci. Naruší průjezd městem i trasu k nemocnici či hypermarketu

Od neděle 24. září začíná několikatýdenní výměna povrchu vozovky na rušném hlavním tahu v olomouckých ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská. Rekonstrukce proběhne za úplné uzavírky, neprůjezdný úsek mohou řidiči objet po dvou oficiálních...

Primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO) přivítal, že se silničáři pustili do opravy jednoho z hlavních tahů, který přitom nepatří městu. "Od začátku se nám ale nelíbilo úplné uzavření, požadovali jsme, aby zůstala alespoň část komunikace průjezdná," řekl. Obrátil se proto na policii, aby situaci pozorně sledovala a dopravu případně usměrňovala. Opravy by podle něj měly zvýšit bezpečnost a hlavně ztišit provoz. 

Ředitelství silnic a dálnic ČR vysvětluje, že všechny rekonstrukce plánuje na základě diagnostických průzkumů. "Také v případě průtahu Olomoucí máme nezávislou diagnostiku vozovky. I když se někomu může zdát, že komunikace je v pořádku, tak diagnostika potvrdila nutnost oprav. Pokud bychom je odložili, uzavírka by byla delší a opravy dražší. Je to velká komplikace, ale silnice dostane jemný asfalt a kvalitní povrch," objasnil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky ŘSD. 

Celková uzavírka průtahu je navíc podle Mazala efektivnější. "Když se to uzavře najednou, oprava je rychlejší, efektivnější, kvalitnější a levnější. Ze zkušeností víme, že kdybychom udělali kyvadlový provoz nebo jedna plus jedna, stejně by Olomouc byla ucpaná. Všichni se budou samozřejmě snažit opravy co nejvíce urychlit," ubezpečil Mazal.

Miroslav Charouz z olomoucké pobočky BESIP přiznal, že jako laik také nebyl původně moc přesvědčený, že poškození vozovky je tak velké, aby vyžadovalo opravy. "Ale vyjeté koleje tam byly, při dešti tam stála voda. Pokud se povrch opraví kvalitně a zároveň se kvalitně provede vodorovné dopravní značení a osvětlení, určitě to přinese zvýšení bezpečnosti," je přesvědčen Charouz.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Fiala Karel

Štítky Olomouc, oprava, průtah, kolaps, kolony, zdržení, zpoždění, kritika, silnice, rekonstrukce, Ředitelství silnic a dálnic, Jaroslav Průcha, Marie Dvořáková, Ostrava, Dálnice D35, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zpoždění, kolony, ucpané ulice. Opravy v Olomouci byly nutné, celková uzavírka je rychlejší, vysvětlují silničáři  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.