Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Větší bezpečnost i klid v okolí. D35 u Olomouce dostane vylepšení za 700 milionů

V přípravách rozsáhlé modernizace takřka pětadvaceti kilometrů dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí pokročilo Ředitelství silnic a dálnic. Úsek autostrády z 80. let minulého století čeká dovybavení za přibližně 700 milionů korun podle současných bezpečnostních standardů. To zahrnuje i zabudování informačních technologií, doplnění rozsáhlých protihlukových stěn, oplocení či výstavbu ekoduktu pro migrující zvěř.

Po dálnici D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí jezdí každý den až 27 tisíc vozidel, význam této silnice má v budoucnu podle ŘSD ještě narůstat s dokončováním dalších částí severní alternativy hlavní páteřní tuzemské komunikace D1 a také s vylepšováním dopravního napojení na sever Olomouckého kraje.

Na trase mezi krajským městem a Mohelnicí ale chybí některé důležité prvky, které jsou důležité pro bezpečnost řidičů i komfort obyvatel okolních obcí. „Šířka zpevněné krajnice činí pouze 1,5 metru a je nedostatečná pro bezpečné nouzové zastavení vozidel, což vytváří rizikové situace a je i příčinou dopravních nehod,“ upozorňují například zástupci Ředitelství silnic a dálnic v informačním letáku záměru.

ZVyznačení úseku D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí, který čeká modernizace. Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Kolem dálnice by tak mělo přibýt celkem 89 bezpečnostních zálivů a úsek by se měl dočkat také oplocení, a to v celkové délce 38,4 kilometru. Další součástí investice je také dobudování osmi protihlukových stěn, které celkem pokryjí vzdálenost dalších takřka sedmi kilometrů. „A to konkrétně v blízkosti obcí Řimice (360 m), Mladeč (1782 m), Sobáčov (552 m), Nasobůrky (794 m), Unčovice (360 m), Náklo (816 m), Příkazy (1544 m) a Břuchotín (645 m). Celková délka stěn bude 6853 m. Výše stěn bude v rozmezí od 4 do 6,5 metru,“ specifikuje ŘSD.

Dopravní úleva pro severozápad Olomouce? Novou krajskou silnici brzdí jednání o pozemcích

Významnou investici do nového úseku silnice napojující se do kruhového objezdu nedaleko Globusu v Olomouci plánuje Olomoucký kraj. Stavba za přibližně 110 milionů korun má přinést citelnou úlevu severozápadní části města, která je vytížená nákladní...

Změna se týká území patnácti obcí, několik z nich jsou místní části Litovle. Protihlukové stěny omezí nepříznivé dopady dopravy na okolí. „Jsou to věci, po kterých občané dlouhodobě volají, v našem katastru zejména v oblasti Unčovic nebo Nasobůrek. Navíc v budoucnu dojde zřejmě k nárůstu dopravy směrem na Hradec,“ prohlásil již dříve starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Součástí modernizace v předpokládané hodnotě je také vybudování nadchodu pro zvěř. Ekodukt by měl vzniknout pravděpodobně v lokalitě CHKO Litovelské Pomoraví poblíž Mladče. V plánu je na D35 také instalace informačních a telematických systémů, které umožní například lepší přehled o intenzitě provozu. Pro projekt je zpracovaný geotechnický průzkum a od loňského září probíhá příprava pro společné stavební a územní řízení. Se zahájením modernizace počítá ŘSD předběžně v roce 2025, orientační termín dokončení úprav na celém úseku připadá na rok 2030.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, stavba, Mohelnice, Olomouc, modernizace, protihlukové stěny, bezpečnostní zálivy, oplocení, ekodukt, telematika, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větší bezpečnost i klid v okolí. D35 u Olomouce dostane vylepšení za 700 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.