Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Závory na přejezdech v Postřelmově budou až za rok. Termín se změnil kvůli přeložce plynovodu

O necelý rok se odkládá instalace zabezpečovacího zařízení se závorami na dva ze čtyř přejezdů v Postřelmově na Šumpersku. Na kříženích silnice a trati došlo v katastru obce v minulosti k několika vážným nehodám i s tragickými následky. Závory měla firma montovat na přelomu listopadu a prosince, termín se ale změnil kvůli pracím na přeložce plynovodu. Lepší zabezpečení mají přejezdy v Postřelmově dostat v září 2024.

Přejezdy na trati mezi Šumperkem a Zábřehem měly být zabezpečeny kvůli sérii střetů vozidel, ale i projíždějících cyklistů s jedoucími vlaky. Některé z nehod skončily v minulosti tragicky.

Stávající zabezpečovací zařízení chce Správa železnic (SŽ) doplnit o závory kvůli zvýšení bezpečnosti na dvou místech v katastru Postřelmova. Jeden z těchto přejezdů leží na rozhraní Nové a Zahradní ulice a druhý na rozhraní ulic 1. máje a Vyhnálovská. „Za uplynulá léta zde totiž evidujeme více mimořádných událostí, některé i s tragickými následky. Nová technologie si vyžádá také úpravu vazeb na další součásti železniční infrastruktury. Na obou kříženích bude vyřešeno i napojení chodníků v okolních ulicích,“ uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

V Postřelmově na Šumpersku se dnes ráno srazila dodávka s vlakem, dvaašedesátiletý řidič vozu na místě zemřel. Cestující z vlaku vyvázli z nehody bez zranění. Provoz na trati mezi Zábřehem a Postřelmovem byl několik hodin přerušen, cestující...

Správa železnic původně počítala s tím, že stavby začnou na přelomu letošního listopadu a prosince. „Správa železnic má vybraného zhotovitele prací, jejich zahájení jsme však museli přesunout na následující rok kvůli posunutí termínu přeložky plynovodu ze strany ČEZu. Tím jsme ztratili původní termín schválených výluk a další byl pro tuto stavbu přidělen právě až na září 2024,“ doplnil mluvčí.

V katastru Postřelmova je pět železničních přejezdů a všechny mají přejezdové zabezpečovací zařízení. Jeden přejezd - v ulici Osvobození navazující na silnici na Sudkov - je vybavený zabezpečovacím zařízením se závorami. Zbývající přejezdy na místních komunikacích mají jen výstražnou světelnou a zvukovou signalizaci, dodal Gavenda. Instalace závor na dvou přejezdech by tak měla v budoucnu zvýšit jejich zabezpečení.

Podle statistik Drážní inspekce se na území Postřelmova stalo od roku 2008 celkem 14 dopravních nehod. Jednalo se o střety osobních vlaků nejen s osobními auty, ale i s traktorem, nákladním autem, cyklisty či motorkářem, řekl již dříve mluvčí inspekce Martin Drápal. Kromě zranění byli při těchto nehodách čtyři lidé usmrceni. Byli to například dva cyklisté, kteří zemřeli po nehodách v červenci 2021 a v prosinci 2019. Další dvě oběti jsou z června roku 2016 a také ze září 2022, kdy zemřel řidič dodávky.

Podle starosty Postřelmova Jiřího Pumprly i Správy železnic jsou časté nehody vinou nepozornosti řidičů nebo nerespektování dopravního značení. Obec po vyšším zabezpečení přejezdů volá již několik let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Doprava, přejezd, železnice, zabezpečení, Postřelmov, Šumperk, Správa železnic, Olomoucký kraj

Závory na přejezdech v Postřelmově budou až za rok. Termín se změnil kvůli přeložce plynovodu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.