Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Rušný a klikatý tah u Mohelnice chce ŘSD lépe zabezpečit. Zvažuje i protismykovou úpravu vozovky

Ředitelství silnic a dálnic připravuje opatření pro zvýšení bezpečnosti provozu na rušné silnici u Libivé nedaleko Mohelnice. Policisté na klikatých úsecích v posledních letech evidují desítky dopravních nehod, pomoct má dopravní značení a úprava povrchu.

AKTUALIZOVÁNO: Při nehodě hasičské cisterny u Libivé zemřel hasič, další tři jsou zranění

U Libivé na Šumpersku se v pátek 24. srpna v před šestou hodinou vpodvečer střetla hasičská cisterna s osobním autem. Nepřežil jeden hasič, další tři jsou těžce zranění.

Několik desítek dopravních nehod s vyšší hmotnou škodou i lehkými zraněními evidují policisté za poslední roky na silnici první třídy u obce Libivá na Mohelnicku. Rušný úsek leží na trase mezi Olomoucí a Šumperkem a denně tudy projíždí přibližně 15 tisíc aut. 

„Na silnici I/44 u Libivé připravujeme opatření proti častým dopravním nehodám. Kromě úpravy dopravního značení jednání aktuálně směřují k předpokladu provedení protismykové úpravy povrchu vozovky pomocí barevné hrubé směsi drceného bauxitu,“ sdělil na sociálních sítích mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal s tím, že rozsah prací i jejich termín bude státní organizace ještě upřesňovat.

ŘSD se chystá na výkupy pozemků pro obchvat u Mohelnice. Stavba čeká na start obřího dálničního projektu

Po prosincovém zprovoznění novostavby obchvatu Bludova pokračuje ŘSD v přípravě dalších silnic, které mají zlepšit dopravní situaci na Šumpersku. V úvodu letošního roku je v plánu zahájení majetkoprávní přípravy pro více než tříkilometrový...

Podle odborníka na bezpečnost silničního provozu Miroslava Charouze je příčinou řady nehod v této oblasti zbytečný spěch. „Někteří řidiči tam zatáčky řežou jako smyslů zbavení. Spousta lidí se tam žene z práce nebo do práce. Možná, že jak se v Mohelnici rozšiřovaly pracovní možnosti, tak tam jezdí víc aut. Je to tak krátký úsek, že ušetřených několik desítek sekund nemá z hlediska lidského života vůbec žádný význam. Základem všeho je neriskovat,“ upozorňuje krajský koordinátor BESIPu.

Ačkoliv za horších klimatických podmínek může zdrsnění povrchu silnice pomoci s bezpečnějším průjezdem, vnímá Charouz u plánovaného kroku i riziko protichůdného efektu. „Je to úlitba těm, kteří nerespektují daná pravidla. Nemyslím si, že jsou tyto zatáčky nějak extra nebezpečné, úpravou bohužel vycházíme vstříc neukázněným řidičům, kteří jedou na limit svých schopností a vlastností svého auta. Mám obavu, aby nového povrchu nevyužívali ti, kteří jezdí stabilně rychle s tím, že počítají, že je drsnější silnice udrží. To by bylo špatně,“ vysvětlil dopravní expert.

Výrazný pokles dopravní zátěže má v Libivé a okolí přinést dlouho plánovaný a připravovaný obchvat. Se zahájením výstavby tří a půl kilometru dlouhé silnice počítá ŘSD v roce 2027.

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, silnice, I/44, Libivá, obchvat Libivé, Mohelnice, nehoda, dopravní nehoda, ŘSD, Olomoucký kraj

Rušný a klikatý tah u Mohelnice chce ŘSD lépe zabezpečit. Zvažuje i protismykovou úpravu vozovky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.