Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Přerov bude na frekventovaných místech sčítat chodce a cyklisty. Pomůže to při plánování cyklostezek

Radnice v Přerově bude na vybraných místech nepřetržitě sčítat chodce a cyklisty, pomůžeme jí to například při plánování nových úseků cyklostezek. V první fázi se počítá s umístěním čidel v Lipnické a Čechově ulici. Přijdou na 300 tisíc, polovina bude dotace.

"Olomoucký kraj vypsal dotační program, v rámci něhož můžeme čerpat až 50 procent nákladů na pořízení. Chceme s žádostí uspět, protože když chystáme projekty na opravy komunikací, bývá součástí i dotaz, jak je daná lokalita využívána, a právě sčítače nám na ni dají rychlou odpověď," vysvětlil náměstek primátora Přerova pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Čidla budou připevněna na lampy veřejného osvětlení a napájeny ze sítě, případně pomocí solárního panelu a baterie. Umí rozlišit chodce od cyklistů a rozpoznají i směr jejich pohybu. "Jeden sčítač bude v blízkosti okružní křižovatky Lipnická-Velká Dlážka-Polní, druhý v ulici Šířava s pohledem na Čechovu ulici. V případě potřeby pak mohou být přemístěny na připravované i stávající stezky," podotkl vedoucí odboru rozvoje přerovského magistrátu Pavel Gala.

Data využije i cyklokoordinátorka při plánování a řízení dopravy, pro zvyšování bezpečnosti dopravy a vyhodnocování efektivnosti investic. Krajští zastupitelé se dotačním programem budou zbývat v dubnu, pokud Přerov uspěje, chce sčítače zprovoznit ještě letos.

Mrtvá kočka v přerovské galerii budí vášně. O jejím osudu rozhodne hlasování obyvatel na sociálních sítích

Obrovské vášně a vlnu emocí vyvolalo dílo Margarity Ivy Ukolébavka vystavené v přerovské galerii Window Gallery. Galerista Robert Runták se proto rozhodl spustit hlasování, zda nemá být dílo zakryté. Jde o mrtvou kočku zalitou do epoxidu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Přerov, cyklista, chodec, sčítání, čidla, doprava, plánování, cyklostezka, investice, Olomoucký kraj, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov bude na frekventovaných místech sčítat chodce a cyklisty. Pomůže to při plánování cyklostezek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.