Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Olomouc chystá parkoviště pro dodávky. V dalších zónách zakáže jejich noční odstavování

Po třech letech od určení první zóny se zákazem nočního parkování dodávek v Olomouci by se zóny s touto regulací měly rozšířit do dalších částí města, konkrétně na sídliště Povel a Nové Sady. Opatření připravuje olomoucký magistrát, který zároveň pracuje i na zajištění odstavné plochy, kde by řidiči mohli větší auta zaparkovat.

Od listopadu 2021 platí v Olomouci na části území čtvrtí Tabulový Vrch a Neředín zákaz nočního parkování dodávek, vozidla na 2,1 tuny nesmí stát mezi 19. a 6. hodinou v zóně vymezené ulicemi Hněvotínská, Okružní, Třída Míru a Foerstrova.

V lokalitě silně zatížené statickou dopravou, tedy zaparkovanými vozidly, se pilotní testování nočního zákazu projevilo podle zástupců magistrátu pozitivně a po provedených analýzách má přijít na řadu rozšíření regulace i na další sídliště. Na Tabulovém Vrchu parkovalo každou noc okolo sta dodávek, nyní podle mluvčího Městské policie Olomouc Petra Čunderleho řeší strážníci za měsíc pouze okolo deseti dodávkových vozidel porušujících zákaz.

Návrh nového modelu parkovací politiky ve městě Olomouc prošel odbornou analýzou, která podle zástupců koaličního hnutí ProOlomouc ukázala na závažné nedostatky připravovaného systému. Ten má projít rozsáhlou revizí a rozšíření placených zón se...

„Již po spuštění uvedené pilotní zóny se začali ozývat zástupci dalších komisí městských částí s požadavkem na zavedení stejného opatření i na dalších sídlištích, zejména se jednalo o části Povel a Nové Sady,“ říká mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Do další fáze příprav vstupuje omezení nočního stání v městských částech Povel a Nové Sady po rozhodnutí Rady města Olomouce. „Odbor dopravy a územního rozvoje se nyní zabývá vymezením plochy k nočnímu odstavování dodávek. Noční zákaz stání dodávek v těchto oblastech by měl začít platit v průběhu druhé poloviny letošního roku, až ve chvíli, kdy bude vyřešeno místo, kam mohou majitelé tato vozidla na noc odstavit,“ komentovala mluvčí Doleželová.

Jste pro rozšíření zón zákazu nočního parkování dodávek v Olomouci?

Celkem hlasovalo1164 čtenářů

Zatímco u první zóny musejí vlastníci a uživatelé dodávkových vozidel hledat povolené parkování na okrajích oblasti či v jiných městských čtvrtích, na Nových Sadech by měla být situace o něco příznivější. Pro noční odstavení dodávek bude odbor dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu připravovat plochu a parkovací systém za prodejnou potravin Albert v Zikově ulici, která je nyní ve správě Moravského divadla Olomouc.

Omezení bude i v tomto případě zajištěno dopravními značkami na všech vjezdech do určených lokalit. Celkem se má jednat o tři nové oblasti jižně od Velkomoravské ulice. První z připravovaných zón je vymezená ulicemi Brněnská, Velkomoravská, Schweitzerova, Jeremiášova a Janského. Druhá se pak bude nacházet mezi ulicemi Velkomoravská, Rooseveltova, Zikova, a Schweitzerova. Třetí lokalita s plánovaným zákazem nočního parkování dodávek je naplánovaná mezi ulicemi Zikova, Střední Novosadská, Slavonínská a Schweitzerova.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, dodávky, noční parkování, zákaz parkování, Tabulový Vrch, Neředín, Nové Sady, Povel, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc chystá parkoviště pro dodávky. V dalších zónách zakáže jejich noční odstavování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.