Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Muži nelenili a vytáhli řidiče z hořícího automobilu, zachránili mu život. Ostatní si požár natáčeli na mobily

Tragicky mohl skončit loni v listopadu požár osobní automobilu na dálnici směrem na Mohelnici. Řidič byl v šoku a nemohl se sám dostat ven, naštěstí jeli kolem Josef Faltýnek a Jaroslav Hetmánek, kteří ho z hořícího vozu vytáhli, a zachránili mu tak život. Nyní dostali ocenění Gentleman silnic.

Ve čtvrtek 23. listopadu loňského roku krátce před pátou hodinou odpoledne jel Josef Faltýnek po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici. Kousek před Mohelnicí zpozoroval problém. "Viděl jsem výstražná světla aut přede mnou. Najednou se objevil kouř a plameny," vzpomíná. Spatřil hořící automobil. "Při projíždění kolem jsem nahlédl dovnitř a uviděl sedící osobu. Nechal jsem své auto v bezpečné vzdálenosti a utíkal zpět. Zarazilo mě, že ostatní řidiči pokračovali dál, jako kdyby se nic nedělo. Zastavil tam jediný další člověk," kroutí hlavou. Byl to Jaroslav Hetmánek.

Oba muži přiběhli k hořícímu vozu a viděli, že za volantem sedí starší muž, který odmítal vystoupit. "Pán vůbec nespolupracoval. Řidič byl pravděpodobně v šoku. Křečovitě se držel volantu. Snažili jsme se mu vysvětlit, že musí okamžitě ven. On jen argumentoval tím, že přece není možné, aby jeho auto hořelo, když bylo nedávno v servisu," popisuje kritické vteřiny Faltýnek.

Společnými silami se naštěstí zachráncům podařilo řidiče vytáhnout a dostat ho ke svodidlům, do bezpečí, dostatečně daleko od plamenů. "Zkoušel jsme zjistit, co se stalo, ale pán nebyl schopný reagovat," uvedl Hetmánek. Oba se snažili plameny zkrotit hasicími přístroji z aut. "Vůz už byl ale tolik v plamenech, že moc nezmohly," vzpomíná druhý zachránce.

Studentka medicíny z Olomouce zachránila život bezvládně ležícímu muži. Poskytla mu masáž srdce

Bezvládně ležícímu muži, který nedýchal a ostatní ho spíše přehlíželi, úspěšně poskytla první pomoc studentka olomoucké Lékařské fakulty Pavlína Vajdová. Bleskově mu poskytla masáž srdce, a muži tak zachránila život.

Doprava na dálnici se zastavila a u požáru se začali shlukovat další řidiči. "Rozčílila mě lhostejnost lidí okolo. Když jsem tam běhal, prosil o pomoc a sháněl hasicí přístroje, spousta z nich neměla nic lepšího na práci než celou věc natáčet. Akorát jedna paní telefonovala na 112 a přinesla pro pána deky," vzpomínají muži. Za pár minut na místo dorazili hasiči a muže si pak převzali olomoučtí záchranáři.

Bleskurychlý zásah obou mužů pochválila policie. "Policisté, kteří na místě zasahovali, vnímali jednání zachránců jako velmi odvážné a záslužné. Řidič se nadýchal toxických zplodin a nebyl schopen se sám z vozidla dostat. Pokud by nebyl včas vytažen, téměř jistě by to pro něj mělo fatální následky. Oběma mužům patří velké poděkování,“ konstatoval v tiskové zprávě šéf šumperské policie Libor Giesel.

Ocenění převzali Josef Faltýnek a Jaroslav Hetmánek tento týden v Šumperku. Jedná se již o 227. a 228. držitele titulu Gentleman silnic.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky požár, automobil, záchrana, život, dálnice, ocenění, Gentleman silnic, Mohelnice, silnice, dálnice D35, Olomouc, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži nelenili a vytáhli řidiče z hořícího automobilu, zachránili mu život. Ostatní si požár natáčeli na mobily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.