Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dovolená s dětmi? Tyto zaručené tipy vám zajistí hladkou jízdu i let

PR článek

Naplánovat rodinnou dovolenou dovede být pořádný oříšek, obzvláště pokud cestujete s malými dětmi. Každý rodič chce pro své dítě zajistit na cestách co nejvyšší míru bezpečnosti, víte ale jak na to? Ať už vyrážíte za prázdninovým dobrodružstvím autem, letadlem nebo vlakem, máme pro vás pár praktických tipů, které vám pomohou dojet do cílové destinace bez stresu a v pohodě.

V autě myslete na děti i na sebe

Dlouhé hodiny v autě mohou být náročné pro celou posádku, a to jak rodiče, tak i malé pasažéry. Naštěstí se s trochou plánování dá řadě věcí předejít. Před odjezdem zvažte, jak dlouho bude cesta trvat a kde je možné na pár minut pohodlně zastavit a lehce se protáhnout. Pokud vyrazíte brzy ráno nebo naopak na noc, děti mohou většinu času stráveného v autě prospat. Ovšem i klidný a odpočatý řidič je základ bezpečné jízdy, proto je důležité nepodcenit vlastní spánek před cestou a ujistit se o tom, že je vše řádně připraveno, zajištěno a zabezpečeno. Což platí i o dítěti v autosedačce.

Pokud zřídka vozíte autem celou rodinu nebo cestujete s autosedačkou poprvé, je dobré si instalaci nechat předvést přímo v autorizované prodejně a před cestou si ji v klidu vyzkoušet. Moderní autosedačky často disponují indikátory správné instalace, které vás upozorní na chybnou instalaci či nesprávné připoutání dítěte. Zkontrolujte, zda-li jsou pásy správně dotažené, hlavová opěrka ve výšce odpovídající velikosti vašeho dítěte a zejména v létě vsaďte na tenčí prodyšné oblečení. Užitečným pomocníkem na krátkých i dlouhých cestách je chytrá spona SensorSafe od CYBEX, která se připevní na bezpečnostní pásy autosedačky a upozorní řidiče na veškeré potenciálně nebezpečné situace. Už se tak nemusíte bát, že by se vaše dítě mohlo nepozorovaně vykroutit z pásů nebo třeba dostat v autě úpal.

Do letadla s kočárkem i vajíčkem

Dovolená letadlem je pro řadu rodičů noční můrou při představě dlouhého čekání na letišti a pláče v průběhu letu. I tady však štěstí přeje připraveným. Na celé řadě letišť včetně pražského letiště Václava Havla jsou k dispozici rodinné zóny s hřišti nebo dětskými koutky, kde se malí cestovatelé mohou před odletem vyřádit. Nezapomeňte také na možnost „priority boarding“, která vám umožní nastoupit do letadla dříve a v klidu si uspořádat všechna potřebná zavazadla. Mějte po ruce všechny potřebné věci, od plenek, přes náhradní oblečení až po drobné svačinky a hračky. Při vzletu a přistání je také užitečné mít připraveno něco k pití nebo žvýkání, aby se děti vyhnuly problémům s ušima.

Pokud cestujete s vlastním kočárkem, můžete ho používat až do nástupu do letadla. Některé cestovní kočárky, jako například CYBEX Libelle, jsou po složení tak malé, že se nemusí odbavovat, ale můžete si je vzít na palubu jako příruční zavazadlo. Pokud si v cílové destinaci plánujete půjčit auto, informujte se předem o nabídce autosedaček. Praktická rada pro rodiče s malými dětmi je vzít si s sebou novorozenecké vajíčko. Řada aerolinek umožňuje přepravu těchto autosedaček na palubě zdarma jako součást letenky. Před cestou se proto určitě spojte s vaším dopravcem a zjistěte si podrobnosti. Také se ujistěte, že vaše autosedačka splňuje potřebné požadavky. Například novorozenecká vajíčka CYBEX jsou pro tento způsob cestování homologovaná a děti v nich mohou cestovat do výšky 87 cm, což je zhruba do dvou let.

Vlakem za humna i za hranice

Zarytí motoristé budou možná překvapeni, ale jedním z nejpohodlnějších dopravních prostředků pro bezstarostné rodinné cestování je vlak. Moderní vlakové soupravy mají spoustu prostoru k protažení i krátkým procházkám, navíc vlaková nádraží a ubíhající příroda za okny nabízí dětem obrovskou škálu nových podnětů. Před cestou je dobré se informovat o službách, které jednotlivé železniční společnosti nabízejí rodinám s dětmi – u Českých drah jsou například v dálkových vlacích k dispozici oddělená kupé a některé vlaky mají přímo vyhrazené zóny s hračkami a dětskou tématikou. Ve vlacích SC Pendolino, Railjet, InterJet a ve vozech řady Bmz229 najdete dokonce i dětské kino.

Pro cestování vlakem přijdou vhod lehké a bytelné golfky, které se snadno skládají a nezaberou příliš místa. Golfky Orfeo od CYBEX váží jen 6,3 kilo a dají se pohodlně přenášet díky integrovanému ramennímu popruhu, což oceníte při přesunech na nádražích nebo při výletech po městě. Kromě kočárku je dobré mít po ruce samozřejmě dětskou svačinku, pití, hračky a náhradní oblečení. Takhle můžete vyrazit třeba na celodenní výlet po Čechách, nebo klidně na velkou cestu za hranice. Přejeme vám krásné léto plné nezapomenutelných zážitků!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kočárek, instalace, vejce, hračka, cestování, oblečení, Interjet, Česko, Letiště Václava Havla, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dovolená s dětmi? Tyto zaručené tipy vám zajistí hladkou jízdu i let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.