Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 10. srpna 2024  |  Svátek má Vavřinec
Bez reklam

Do Pavloviček nepojedou dva týdny tramvaje, důvodem je oprava kolejí po nehodě vlaku a kamionu

Do olomoucké části Pavlovičky nepojedou ode dneška do 23. srpna tramvaje, výluka se týká úseku mezi hlavním nádražím a Pavlovičkami. Důvodem je oprava kolejové konstrukce železničního přejezdu v Divišově ulici, která byla poškozena loni v říjnu při střetu kamionu a osobního vlaku.

Dopravní podnik města Olomouce opravu odložil kvůli menšímu provozu až na prázdniny. Náklady jsou 4,2 milionu korun bez DPH. DPMO po dobu oprav přejezdu zajistí od vlakového nádraží náhradní autobusovou dopravu do Bělidel.

"Jde o opravu kolejového křížení vlakové a tramvajové dráhy, což je infrastruktura DPMO a Správy železnic. Dělá se to až nyní z důvodu koordinace výluk, tramvaje i vlaky mají v průběhu letních prázdnin menší provoz, výluka tak zasahuje méně cestujících. Navíc jsou práce koordinovány také s Ředitelstvím silnic a dálnic a jejich opravou takzvané hodolanské křižovatky," uvedla mluvčí podniku Anna Sýkorová.

"Dalším důvodem je i to, že tam došlo k poškození kolejové konstrukce, která není standardní, a musela se zadat zakázková výroba, což je otázka na několik měsíců," podotkla Sýkorová.

Tramvajové linky 1 a 4, které do této městské části zajíždějí, budou vedeny pouze z a do zastávky Fibichova. "Náhradní autobusová doprava s označením X4 bude zajištěna pouze v úseku Hlavní nádraží - Bělidla. Zastávky Pavlovická a Pavlovičky nebudou obsluhovány. Pro spojení Hlavní nádraží - Pavlovičky mohou cestující využít běžné autobusové linky s odjezdy a příjezdy na zastávku Na Pile," dodala mluvčí.

Pětašedesátiletého cizince, který seděl za volantem kamionu při úterní nehodě na železničním přejezdu v Olomouci na Divišově ulici, obvinila policie z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Muž vjel na přejezd několik vteřin poté, co se červeně...

Nehoda se stala loni 17. října v olomoucké části Bělidla na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která byla podle Drážní inspekce v době nehody v činnosti. Po střetu kamionu s vlakem vypukl mohutný požár. Při nehodě se podle žalobce lehce zranilo devět lidí, škoda byla vyčíslena minimálně na 34 milionů korun, způsobena byla Správě železnic, Českým drahám, Dopravnímu podniku města Olomouce a Ředitelství silnic a dálnic. Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal již dříve řekl, že podle inspekce škoda přesahuje 44 milionů.

Nehoda tehdy téměř na měsíc zastavila na tomto místě také provoz tramvají. Do zásadních oprav se DPMO pustí až nyní. "Náklady na tuto plánovanou opravu vyjdou na 4,2 milionu korun bez DPH, z toho 2,3 milionu korun se týkají infrastruktury Správy železnic a 1,9 milionu korun jde do infrastruktury DPMO," dodala mluvčí Sýkorová.

Olomoucký soud za nehodu uložil letos v červnu polskému řidiči podmíněný a peněžitý trest. Šest let nesmí také řídit vozidla. Zohlednil tak prohlášení viny i bezúhonnost obžalovaného.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Dopravní podnik města Olomouce

Štítky oprava, nehoda, Pavlovičky, koleje, přejezd, kamion, vlak, výluka, tramvaj, Dopravní podnik města Olomouce, Olomouc, Správa železnic, hlavní nádraží, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Pavloviček nepojedou dva týdny tramvaje, důvodem je oprava kolejí po nehodě vlaku a kamionu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.