Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 7. srpna 2024  |  Svátek má Lada
Bez reklam

Kraj donutil Přerov k úpravám nebezpečného přechodu pro chodce. U hřbitova bude provizorní zebra

Na nebezpečný přechod pro chodce v Přerově, kudy chodí školáci, návštěvníci zimního stadionu, sportovní haly, hřbitova i supermarketu, upozorňovalo hejtmanství roky. A nic se nedělo. Když kraj nyní přechod zrušil, město Přerov přišlo s provizorním řešením.

Odbor dopravy a silničního hospodářství Olomouckého kraje v minulých dnech rozhodl o zrušení frekventovaného a vytíženého přechod pro chodce v ulici bří Hovůrkových v Přerově, který už deset let nesplňuje bezpečnostní normy. Na rizikovou zebru upozorňoval Olomoucký kraj přerovskou radnici v minulosti opakovaně. 

"Dotyčný přechod pro chodce nesplňuje bezpečnostní normy, hlavně co se týče délky. Bohužel za celou dobu, kdy město o problému vědělo, nebyly tyto nedostatky odstraněny. Z důvodu zachování bezpečnosti chodců tak krajskému úřadu nezbylo než vydat povolení k odstranění přechodu," vysvětlil František Pěruška z odboru dopravy Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Riziková byla především délka přechodu. Lidé museli zebru přebíhat, řidiči zase před chodci, kteří neodhadli čas pro překonání široké vozovky, prudce brzdili. "Šlo o poslední nebezpečný přechod v Olomouckém kraji. Všech téměř čtyřicet ostatních bylo v minulých letech upraveno tak, aby normám odpovídaly, a to například stavbou přechodového ostrůvku," dodal Pěruška.

Frekventovaný přechod pro chodce poblíž hřbitova a stadionu v Přerově je v ohrožení. Krajský úřad ho chce zrušit, protože není bezpečný. Město je proti. Argumentuje tím, že za poslední roky se zde nestala žádná vážná nehoda. Radnice už podala...

Když kraj před pár dny rozhodl o zrušení přechodu a své rozhodnutí zveřejnil, město Přerov se ještě týž den ozvalo s návrhem na řešení celé situace a s žádostí o provizorní přechod pro chodce, který začne fungovat téměř okamžitě. 

"Nechali jsme projektantem připravit projekt na úpravu přechodu, spočívající v uzavření prostředního jízdního pruhu, aby mohl vzniknout bezpečnostní ostrůvek. Celý přechod bude nově také osvětlený. Po provizoriu přijde na řadu komplexní a trvalé řešení. Předpokládáme, že v příštím roce se zde začne budovat okružní křižovatka, která komplexně a nadobro vyřeší také problematickou křižovatku včetně přechodů a přejezdů pro cyklisty," potvrdil náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Přerov původně chtěl, ať kraj přechod neruší do doby, než vznikne nová okružní křižovatka, ale neuspěl. Stavba přijde asi na 15 milionů korun, část by mohly být dotace. "V tuto chvíli dořešujeme poslední pozemky potřebné pro výstavbu," uvedl na webu města primátor Přerova Petr Vrána (ANO).

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Přerov

Štítky Přerov, přechod pro chodce, bezpečnost, úpravy, zrušení, rozhodnutí, zebra, Olomoucký kraj, radnice, hřbitov, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj donutil Přerov k úpravám nebezpečného přechodu pro chodce. U hřbitova bude provizorní zebra  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.